Ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για «συμβάν» στον θαλάσσιο χώρο 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα, λιμανιού της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα (σημείο χάρτη στη φωτογραφία, επάνω, από το Χ).

Eνα σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο και υπέστη ελαφρές ζημιές, μετέδωσε η βρετανική υπηρεσία.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που «συνδέονται» με το Ισραήλ

«Το σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλή και συνεχίζουν προς το επόμενο λιμάνι», πρόσθεσε, χωρίς ν’ αναφέρει λεπτομέρειες.

Το κίνημα ανταρτών Ανσάρ Αλλάχ («υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, Χούθι, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης και θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, εξαπολύει από τον Νοέμβριο επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτό «συνδέονται» με το Ισραήλ, σ’ ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται για όγδοο μήνα ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου στην περιφέρεια.

Διάπλους της Αφρικής

Οι επιθέσεις των Χούθι με drones και πυραύλους έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τα δρομολόγια πλοίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ, μέρος υδάτινης οδού στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Τα περισσότερα πλοία διαπλέουν τώρα την Αφρική, κάτι που κάνει τις θαλάσσιες μεταφορές πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές.

Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *