Τα χρόνια τους, αθροιστικά, προσεγγίζουν τα 200. Όμως, ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Χάρολντ Τέρενς, 100 ετών, και η αγαπημένη του Τζιν Σουέρλιν, στα 96 της, απέδειξαν πως η αγάπη δεν γνωρίζει από ηλικίες κι έτσι ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στη Νορμανδία της Γαλλίας, 80 χρόνια (6/6/1944) μετά το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.
Όπως είπε ο γαμπρός, «αυτή ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής του». Η δε νύφη, καθώς πήγαινε στην τελετή είπε «δεν είναι μόνο για τους νέους (ο γάμος), ξέρετε. Έχουμε και εμείς πεταλούδες στο στομάχι».
Η τοποθεσία του γάμου, όπως και η χρονική συγκυρία, είχε ένα συμβολισμό. Η τελετή διεξήχθη στο κομψό, λιθόκτιστο, δημαρχείο του Καρεντάν, που αποτέλεσε «σημείο – κλειδί» για τις συμμαχικές δυνάμεις, όταν έγινε η απόβαση στη Νορμανδία. Ήταν κομβικής σημασίας η ανακατάληψη του κτιρίου, καθώς γύρω από αυτό, δόθηκαν αιματηρές μάχες για να απαλλαγεί η Γαλλία από τον Γερμανικό ζυγό.
Η μοναδική τους στιγμή
Αφού και οι δύο είπαν το «Ναι» στους όρκους που διάβασε ο δήμαρχος του Καρεντάν στα αγγλικά, αντάλλαξαν τις βέρες τους. «Με αυτό το δαχτυλίδι, παντρεύομαι», είπε ο Τέρενς. Η Σουέρλιν, αδυνατώντας πιθανώς να πιστέψει πως ο γάμος τους έγινε πραγματικότητα, χαμογέλασε και του είπε «Αλήθεια;».
Μετά, ήρθε η ώρα της πρόποσης. «Στην υγειά σας. Εύχομαι ειρήνη σε όλο τον κόσμο, να τερματιστούν οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα και να διατηρήσουμε τη Δημοκρατία μας», είπε ο Τέρενς.
Δεν σταμάτησε εκεί
Το αγαπημένο ζευγάρι είχε ένα… ιδιαίτερο γαμήλιο πάρτι τη νύχτα του γάμου. Έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Συγχαρητήρια στους νεόνυμφους», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, προκαλώντας τις επευφημίες των καλεσμένων. Συνέχισε λέγοντας: «Το Καρεντάν ήταν στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσει το γάμο σας και εμείς το γαμήλιο δείπνο».
«Το μόνο σίγουρο είναι, πως έχει αρκετά χαρίσματα» είπε η Σουέρλιν για τον σύζυγό της, με μια περηφάνια για το πόσο γλυκά τη φιλάει. Εκείνος την αγκάλιασε μπροστά στις κάμερες και είπε: «Εντάξει. Αυτό ήταν, προς το παρόν». Και η απάντηση που έλαβε ήταν αποστομωτική: «Τι; Θα έχουμε και συνέχεια;».
Ο γάμος, βέβαια, ήταν συμβολικός, καθώς ο δήμαρχος της πόλης δεν είχε την ευχέρεια να παντρέψει δύο αλλοδαπούς. Ωστόσο, το ζευγάρι μπορεί να ξεπεράσει αυτό το γραφειοκρατικό «κώλυμα» όταν επιστρέψει στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από τον Guardian