Με συμμετοχή περίπου 21%, η Κροατία, η χώρα που είναι μέχρι στιγμής η τελευταία που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης η χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι είχαν τη χαμηλότερη συμμετοχή στην εκλογή των ευρωβουλευτών τους.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από την ΕΕ. Μόνο 21,34% των ψηφοφόρων, δηλαδή λιγότεροι από ένας ψηφοφόρος στους τέσσερις και λιγότεροι απ’ ό,τι το 2014 και το 2019, προσήλθαν χθες, Κυριακή, στις κάλπες.
Οι άλλες χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αποχής
Προτελευταία, η Λιθουανία είδε το 28,9% των πολιτών της να πηγαίνουν να ψηφίσουν και ακολουθεί η Βουλγαρία με 31,8%. Στην άλλη άκρη της κατάταξης, το Βέλγιο έρχεται πρώτο με 89,2% και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (82,3%) και η Μάλτα (72,8%). Στην ΕΕ, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Στην Κροατία ουδέποτε υπήρξε μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές
Η Κροατία, με 3,8 εκατομμύρια κατοίκους, στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 12 βουλευτές.
Χθες, Κυριακή, έφερε επικεφαλής το κυβερνών HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, συντηρητική δεξιά) με 34,6% των ψήφων, ποσοστό που του εξασφαλίζει 6 έδρες. Στη δεύτερη θέση, οι σοσιαλιστές του SDP στέλνουν 4 βουλευτές με 26% των ψήφων.
Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Πατριωτικό Κίνημα DP (8,8%) και το οικολογικό αριστερό κόμμα Mozemo (5,9%) καταλαμβάνουν καθένα από μία έδρα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των εκλογών.
Το 2019, τα HDZ και SDP είχαν καθένα 4 έδρες, ενώ οι δύο άλλοι σχηματισμοί δεν υπήρχαν. Οι υπόλοιπες έδρες είχαν πάει σε άλλα κόμματα.
Στην Κροατία ουδέποτε υπήρξε μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές: το 2014, ένα χρόνο μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ψηφίσει το 25,24% των Κροατών και το 2019 το 29,85%.
Οι Κροάτες είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα βουλευτικές εκλογές και πρόκειται να επιστρέψουν στις κάλπες πριν από το τέλος της χρονιάς για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ