Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν έχουν καμία ομοιότητα με τις εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, κατά μεγάλο ποσοστό αποτελούν ζητήματα που απασχολούν την αμερικανική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, το γεγονός πως η ακροδεξιά κατάφερε να νικήσει σε πολλά κράτη της Ευρώπης οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού που έφερε αύξηση των τιμών, αλλά και το μεταναστευτικό.

Δύο αποτελέσματα που μπορεί να αποτελούν οιωνό για την επανεκλογή Τραμπ

Τον Ιούνιο του 2016, η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία απόφαση που προμήνυε τη εκλογική νίκη του αουτσάιντερ Ντόναλντ Τραμπ λίγους μήνες αργότερα.

Τώρα, τον Ιούνιο του 2024, ακροδεξιοί υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους έχουν παρόμοιες θέσεις με τον Τραμπ, που μοιράζονται την ίδια εχθρότητα προς τους μετανάστες, αλλά και αναπαράγουν το ίδιο οικονομικό μήνυμα, κατάφεραν να σαρώσουν στις ευρωεκλογές.

Η ακροδεξιά κατάφερε να νικήσει στις ευρωεκλογές λόγω της ακρίβειας και του μεταναστευτικού

Τα κοινά σημεία των εκλογών ΗΠΑ και Ευρώπης

Όπως προαναφέρθηκε οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η νίκη του Τραμπ πριν από οκτώ χρόνια είχε να κάνει περισσότερο με τις ελλείψεις της προεκλογικής εκστρατείας της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, παρά με το Brexit.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ανησυχεί. Η τελευταία προεκλογική εκστρατεία που έγινε στην Ευρώπη, περιείχε ένα αφήγημα που βασίζεται στον συνδυασμό της  οργής του κοινού για αυτό που θεωρείται ανεξέλεγκτη μετανάστευση, τον πόνο των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές και το κόστος για τους ιδιώτες από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα ζητήματα αυτά σε ένα βαθμό αντικατοπτρίζουν όσα αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι αμερικανοί ψηφοφόροι, και ο Τραμπ αναφέρεται σε αυτά τα θέματα σε κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Μεγάλο πλήγμα ο πληθωρισμός

Ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών και έχουν πλήξει και την κυβέρνηση Μπάιντεν, όχι όμως στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους αρχηγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής των G7 στην Ιταλία και ήδη η ακρίβεια έχει πλήξει τον Μακρόν, τον Σολτς, ενώ και ο Τριντό έχει τόσο χαμηλά ποσοστά αποδοχής που μπορεί να μην οδηγήσει το Φιλελεύθερο Κόμμα στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος του επόμενου έτους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να χάσει στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο πιο ασφαλής Ευρωπαίος ηγέτης στην G7 θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι, η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, μιας χώρας που είναι γνωστή για την ταχεία απομάκρυνση ηγετών. Το κόμμα της Μελόνι ανήκει στους κερδισμένους των ευρωεκλογών.

Τα κοινά σημεία Μπάιντεν με Μακρόν

Οι αδυναμίες του Ντόναλντ Τραμπ

Θετικό στοιχείο για τον Μπάιντεν αποτελεί η πρόσφατη καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος ηγήθηκε μίας επιτυχημένης εκστρατείας στις ενδιάμεσες εκλογές και κατάφερε να «φρενάρει» την επέλαση των Ρεπουμπλικάνων.

Επίσης, η επιστροφή του Εργατικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα βοηθούσε στην σταδιακή αποκλιμάκωση της επέλασης των ανερχόμενων δεξιών κομμάτων. Και η Πολωνία μόλις απέρριψε οκτώ χρόνια λαϊκιστικής διακυβέρνησης που αντλούσε έμπνευση από τον Τραμπ.

Το μεγάλο ρίσκο του Μακρόν – Η προειδοποίηση Μπάιντεν για την δημοκρατία

Μετά την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρο προχώρησε στην διάλση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων εκλογών. Η Λεπέν έχει πλέον μετριάσει ορισμένες πολιτικές για να απευθυνθεί σε μια ευρύτερη ομάδα ψηφοφόρων.

Ο Μακρόν μπορεί να ποντάρει ότι η υψηλότερη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να αντιστρέψει την τάση. Ένας μετεκλογικός αντι-ακροδεξιός συνασπισμός θα μπορούσε επίσης να προκύψει στο Κοινοβούλιο. Αλλά αν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει τις εκλογές στους δύο γύρους που κορυφώνονται εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να αναγκαστεί να διορίσει τον 28χρονο ακροδεξιό αστέρα Τζόρνταν Μπαρδέλα ως πρωθυπουργό σε μια αμήχανη συμφωνία συγκατοίκησης.

Σε διάγγελμα του,  δήλωσε στους ψηφοφόρους ότι το στοίχημά του βασίζεται στην εμπιστοσύνη «στην ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει την πιο δίκαιη επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές».  Στην ουσία, θέλει οι Γάλλοι ψηφοφόροι που είναι απελπισμένοι για την οικονομία να σώσουν τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας τους, χρεώνοντας την ανακοίνωσή του ως πράξη «εμπιστοσύνης στη δημοκρατία μας».

Τέλος, από ότι φαίνεται αυτό το σημείο της στρατηγικής του Μακρόν είναι μάλλον παρόμοιο με την προειδοποίηση ότι η αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και πρέπει να σωθεί από τους ψηφοφόρους, την οποία ο Μπάιντεν διατύπωσε στο πλευρό του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας από την D-Day.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *