Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα πως οι σκοτωμοί αμάχων στη διάρκεια της επιχείρησης του Ισραήλ προκειμένου να απελευθερώσει τέσσερις ομήρους, και επίσης η κράτηση αιχμαλώτων από ένοπλες οργανώσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ δήλωσε πως η επιχείρηση, που συνοδεύθηκε από αεροπορική επίθεση, έλαβε χώρα το Σάββατο στην καρδιά μιας συνοικίας στην περιοχή Νουσέιρατ της κεντρικής Γάζας όπου η Χαμάς κρατούσε τους ομήρους σε δύο πολυκατοικίες.

Τουλάχιστον 270 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στη Γάζα.

«Ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκε η επιδρομή σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση το αν οι αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης -όπως ορίζονται βάσει των νόμων του πολέμου- τηρήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει ανεξάρτητος τρόπος να επιβεβαιωθεί ο απολογισμός των 274 αμάχων που έχει ανακοινώσει η Χαμάς

Ο Λόρενς πρόσθεσε πως η κράτηση ομήρων σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές από ένοπλες οργανώσεις «θέτει τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων, όπως και τους ίδιους τους ομήρους, σε επιπρόσθετο κίνδυνο από τις εχθροπραξίες».

«Όλες αυτές οι ενέργειες, και από τις δύο πλευρές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», σημείωσε.

Στους 116 οι όμηροι που έχουν απομείνει στη Γάζα

Η πολεμική σύγκρουση στη Γάζα ξέσπασε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Οι βομβαρδισμοί και η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα που ακολούθησαν σκότωσαν τουλάχιστον 37.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές στον θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ένοπλοι έπιασαν κάπου 250 ομήρους τους οποίους μετέφεραν πίσω στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 100 από αυτούς απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα με περίπου 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές κατά την εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

Στον παραλιακό θύλακα έχουν απομείνει 116 όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 40 τους οποίους οι ισραηλινές αρχές έχουν κηρύξει νεκρούς.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε επίσης πως δεν υπάρχει ανεξάρτητος τρόπος να επιβεβαιωθεί ο απολογισμός των 274 αμάχων που έχει ανακοινώσει η Χαμάς, όμως «η εκτίμηση είναι κοντά στο να είναι 100% ακριβής».

Παραδέχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών επί του εδάφους, υπογράμμισε όμως: «Πιστεύουμε πως (οι αριθμοί αυτοί) είναι αξιόπιστοι αν όχι δεν θα τους χρησιμοποιούσαμε, είναι τόσο απλό».

Είπε επίσης ότι δεν έχει πληροφόρηση σχετικά με το αν οι ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα όχημα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας για να εισέλθουν στην περιοχή.

Πολλοί μάρτυρες, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), έκαναν λόγο για  ένα φορτηγό ψυγείο στις περιοχές όπου απελευθερώθηκαν οι όμηροι.

Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *