Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στην κωμόπολη της Φαρκαδόνας και έδρα του ομώνυμου Δήμου που αποτέλεσε το επίκεντρο του φυσικού φαινομένου “Daniel” και προκάλεσε ολέθρια καταστροφή ένα χρόνο πριν, διότι το νερό έφτασε στα έξι μέτρα ύψος και λίμνασε έως και έναν μήνα, έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς της περιοχής.
Όπως επεσήμαναν τα μέλη της “Κίνησης Ανασυγκρότησης Δήμου Φαρκαδόνας” “η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο του θεσσαλικού κάμπου και είναι σταυροδρόμι των τριών μεγάλων θεσσαλικών πόλεων. Αυτό το δεδομένο πρέπει να αξιοποιηθεί με ένα σχέδιο ανάκαμψης ανάλογο της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου ώστε να μετατραπεί σε ένα μικρό αστικό κέντρο-πρότυπο.
Η Φαρκαδόνα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι εκτεθειμένη στον μεγάλο όγκο νερού που συσσωρεύεται από τη ροή εννέα ποταμών τα οποία διασχίζουν τον θεσσαλικό κάμπο. Παράλληλα, αποτελεί κομβικό σημείο καθώς μετά την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους δύο κεντρικούς οδικούς άξονες που θα τη συνδέουν με τα δύο λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου.(…)
Η επανασύσταση του ΒΙ.ΠΑ Φαρκαδόνας, όπως ανακοινώθηκε από τον τέως Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, είναι το πρώτο βήμα ώστε να εισέλθει η περιοχή της Φαρκαδόνας σε μία τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα, η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στον ημιορεινό και ορεινό όγκο του Δήμου όπου τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου μας μεταποιημένα θα μπορέσουν να πάρουν τον δρόμο προς την εξαγωγή.
Η θωράκιση της περιοχής είναι καθοριστικής σημασίας καθώς μαζί με τη διαχείριση των υδάτων στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και του δήμου μας, θα βοηθήσουν στην αποφυγή ίδιας έντασης φαινομένων.
Η διαχείριση των υδάτων με μικρά φράγματα θα μπορέσει να αποτελέσει τόσο πηγή άρδευσης των κτημάτων μας με χαμηλό κόστος όσο και πηγή ύδρευσης εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα”.
Ακόμη , η «Κίνηση Ανασυγκρότησης Δήμου Φαρκαδόνας» απευθυνόμενη στο πρωθυπουργό, τον κάλεσε να δείξει την ενσυναίσθησή του και την πρέπουσα σημασία στα προβλήματα αυτής της γωνιάς της Θεσσαλικής γης και των κατοίκων της. “Είμαστε άνθρωποι του μόχθου που το μόνο που θέλουμε είναι να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες και ίσιες ευκαιρίες έτσι ώστε να εργαστούμε για την ανάπτυξη και την αναγέννηση του τόπου μας”.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας το μέλος της “Κίνησης Ανασυγκρότησης Δήμου Φαρκαδόνας” Πέτρος Παππάς τόνισε ότι στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συγχρόνως να του δώσουν υπόμνημα με τα αιτήματα της περιοχής, τα οποία είναι τα εξής:
1) Θωράκιση της περιοχής με αποκατάσταση και ενίσχυση των αναχωμάτων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής κρίσης γιατί έναν χρόνο μετά έχει γίνει μόνο μια προσωρινή και ημιτελής ενίσχυση που δεν δύναται να προστατεύσει ούτε τους οικισμούς ούτε τις αγροτικές καλλιέργειες.
2) Να δημιουργηθούν φράγματα βόρεια του δήμου Φαρκαδόνας στους ποταμούς (Νεοχωρίτη, Αχλαδοχωρίτη,Γριζανίτη) έτσι ώστε να υπάρχει διαχείριση των τοπικών υδάτων εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα αλλά και άρδευση των κτημάτων του κάμπου της Φαρκαδόνας.
3) Άμεση απομάκρυνση των υλικών (μπαζών) από τις κατεστραμμένες κόκκινες κατοικίες της περιοχής.
4) Χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής στο 100% για τα κόκκινα σπίτια, ώστε οι πληγέντες να μπορούν να ξαναχτίσουν στα όρια του δήμου τις κατοικίες τους χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε δανεισμούς.
5) Προστασία των πλημμυροπαθών από τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds.
6) Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ σε όλες τις πληγείσες κατοικίες του Δ. Φαρκαδόνας ακόμη και στις χαρακτηρισμένες πράσινες για δύο χρόνια. Διότι οι πράσινες κατοικίες στον Δ. Φαρκαδόνας δεν είναι κατοικήσιμες ακόμη και σήμερα και δεν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι μόλις άρχισε η έκδοση αδειών μικρής κλίμακας.
7) Επίσπευση της έκδοσης αδειών και της καταβολής χρημάτων για Στεγαστική Συνδρομή και επιδότηση ενοικίου.
8) Δημιουργία ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» με ευνοϊκούς όρους για τις πληγείσες κατοικίες του δήμου που θα συμπεριλαμβάνει και την ενεργειακή αυτονομία των κατοικιών με το πρόγραμμα net metering.
9) Ένταξη του παιδικού σταθμού Φαρκαδόνας σε πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.
10) Άμεση ολοκλήρωση αποζημιώσεων (1ης και 2ης δόσης ΑΡΩΓΗΣ) αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.
11) Άνοιγμα της πλατφόρμας του «My business support» για όσους δεν πρόλαβαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και της πρώτης αρωγής για προσκόμιση δικαιολογητικών.
12) Ίδια ποσοστά αποζημίωσης για τον πάγιο εξοπλισμό, τόσο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και για τους ετεροεπαγγελματίες (κατόχους)
13) Μέτρο για αποζημίωση όσων χωραφιών δεν ήταν εφικτό να καλλιεργηθούν λόγω των φερτών υλικών και άλλων παραγόντων, όπως γίνεται και με τις παρακάρλιες γεωργικές εκτάσεις, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ και χωρίς προσκόμιση άλλων δικαιολογητικών.
14) Δημιουργία προγράμματος επιδότησης, ηλεκτροδότησης και ενεργειακής αυτονομίας για την άρδευση των κτημάτων, ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
15) Άμεση και προκαταβολική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για το πρόγραμμα (5.2)έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης των κατεστραμμένων σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεών τους και πρόβλεψη για την προγενέστερη αναγκαστική αποκατάσταση.
16) Νομοθετικές ρυθμίσεις – τροποποιήσεις ώστε να καλυφθούν κενά που προέκυψαν βάσει των συνεπειών της πλημμύρας.
17) Ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των νέων της περιοχής : • Εφαρμογή της μοριοδότησης για την εισαγωγή σε ΑΕΙ • Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.