Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα παρουσιάσουν επιχειρήματα την Τετάρτη στη διαδικασία στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ που εξετάζει τη νομιμότητα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Το Διεθνές Δικαστήριο, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, κλήθηκε το 2022 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να εκδώσει μη δεσμευτική γνωμοδότηση σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής.

Το Ισραήλ, το οποίο δεν συμμετέχει, δήλωσε σε γραπτά σχόλια ότι η συμμετοχή του δικαστηρίου θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την επίτευξη μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις. Η Ουάσινγκτον το 2022 αντιτάχθηκε στην έκδοση γνωμοδότησης από το δικαστήριο και αναμένεται να υποστηρίξει την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να αποφανθεί για τη νομιμότητα της κατοχής. Περισσότερα από 50 κράτη θα παρουσιάσουν επιχειρήματα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Η Αίγυπτος και η Γαλλία έχουν επίσης προγραμματιστεί να μιλήσουν την Τετάρτη.

Την ώρα που αναμένεται να αποφασιστεί αν το Ισραήλ διεξάγει γενοκτονία στη Γάζα, το Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για την νομιμότητα της κατοχής

Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι των Παλαιστινίων ζήτησαν από τους δικαστές να κηρύξουν παράνομη την κατοχή του εδάφους τους από το Ισραήλ και δήλωσαν ότι η γνωμοδότησή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης δύο κρατών. Την Τρίτη, 10 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, άσκησαν συντριπτική κριτική στη συμπεριφορά του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ πολλά από αυτά προέτρεψαν το δικαστήριο να κηρύξει την κατοχή παράνομη.

Το Παλάτι της Δικαιοσύνης στη Χάγη.

Τι καλείται να εξετάσει το δικαστήριο και η προϊστορία του Ισραήλ με αυτό

Η 15μελής επιτροπή του ΔΔ κλήθηκε να εξετάσει την «κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση του Ισραήλ … συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που αποσκοπούν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ, και από την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας και μέτρων που εισάγουν διακρίσεις» (σ.σ. Το ιδιότυπο Άπαρτχαϊντ με πρόσθετη απαγόρευση μετακίνησης).

Οι δικαστές αναμένεται να χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να εκδώσουν τη γνώμη τους επί του αιτήματος, το οποίο τους ζητά επίσης να εξετάσουν το νομικό καθεστώς της κατοχής και τις συνέπειές της για τα κράτη. Το Ισραήλ αγνόησε γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2004, όταν διαπίστωσε ότι το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να κατεδαφιστεί. Αντ’ αυτού, επεκτάθηκε.

Οι σημερινές ακροάσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την πολιτική πίεση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περίπου 29.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας, από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Παλαιστίνη εκπροσωπείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, την μόνη αναγνωρισμένη αρχή στα «μάτια» του ΟΗΕ.

Το επίδικο

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης που οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για το Παλαιστινιακό κράτος – στη σύγκρουση του 1967.

Αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, αλλά, μαζί με τη γειτονική Αίγυπτο, εξακολουθεί να ελέγχει τα σύνορά της. Ουσιαστικά η Γάζα βρίσκεται υπό ιδιότυπο καθεστώς εγκλεισμού τα τελευταία 19 χρόνια.

Οι ισραηλινοί ηγέτες αμφισβητούν εδώ και καιρό ότι τα εδάφη είναι επίσημα κατεχόμενα, με βάση το γεγονός ότι κατακτήθηκαν από την Ιορδανία και την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και όχι από την κυρίαρχη Παλαιστίνη, καθότι υπάρχουν Παλαιστίνιοι αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αναγνωρισμένα σύνορα του Παλαιστινιακού κράτους.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *