Σε λιγότερα από 24 ώρες ο Ολυμπιακός πήρε δύο τεράστιες προκρίσεις σε Κωνσταντινούπολη και Νιόν με τους άνδρες να προκρίνονται στα ημιτελικά του Conference League και την ομάδα Κ19 στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ νέων!

Με βασικούς πρωταγωνιστές δύο νέους τερματοφύλακες τον 21χρονο Κώστα Τζολάκη που έπιασε 3 πέναλτι (στα πρώτα πέντε !) στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε και τον 20χρονο Αντζελο Σίνα που έπιασε ένα πέναλτι και έπεσε σωστά και σε αυτά που έχασαν οι παίκτες της Νάντ.

Μια επιπόλαιη ανάγνωση αυτών των τεράστιων προκρίσεων από κάποιον θα πει ότι ήταν θέμα τύχης καθώς συνέβη στα πέναλτι. Ναι πάντα στη διαδικασία αυτή χρειάζεται και τύχη όπως ο Ολυμπιακός δεν την περίμενε ουρανοκατέβατη, αλλά την είχε κυνηγήσει εδώ και χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο συγκεκριμένοι γκολκίπερ αποτελούν «καρπούς» της ακαδημίας του συλλόγου στην οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τότε που πήρε στα χέρια του τον Ολυμπιακό την αντιμετώπισε όπως και την ανδρική ομάδα επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξή της και την επαγγελματική της λειτουργία.

Το moto του συλλόγου και του προέδρου του είναι το «Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε» και ως γνωστόν στον κόσμο ολόκληρο όνειρα χωρίς τα παιδιά είναι πολλές φορές κενά.

Τα παιδιά και οι νέοι γενικότερα είναι το μέλλον, είναι η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στο ποδόσφαιρο το οποίο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Η επένδυση του Βαγγέλη Μαρινάκη στις ακαδημίες του Ολυμπιακού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ο λογαριασμός συνεχίζει να τρέχει από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό. Η αγάπη του για την Ακαδημία, τα νέα παιδιά και το όνειρο του να δει τους δικούς της καρπούς να είναι πρωταγωνιστές στην πρώτη ομάδα ήταν – και παραμένει – ένα από τα μεγαλύτερά οράματά του.

Το να δει κορυφαίους Έλληνες παίκτες να ξεπηδούν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του συλλόγου όπως για παράδειγμα είχε γίνει με τον Κώστα Φορτούνη.

Τώρα μέσα σε μια μέρα είδαμε τους δύο νεαρούς τερματοφύλακες να παίρνουν όλες τις δάφνες, αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Το έτερο πρόσωπο της 11άδας του Ολυμπιακού στην Πόλη, από τις Ακαδημίες ήταν ο Ντόι, που αποβλήθηκε λίγο πριν το τέλος της παράτασης και ενώ στην αποστολή υπήρχε και ο Ισίδωρος Κουτσίδης, ο νεαρός στόπερ που προέρχεται από τις Ακαδημίες και τη β’ ομάδα. Εζησε – έστω από τον πάγκο – τη μεγαλειώδη πρόκριση με τη Φενέρ, μπήκε μετά στο αεροπλάνο πήγε στην Ελβετία και έπαιξε βασικός στον ημιτελικό με την Νάντ πανηγυρίζοντας διπλά και μάλιστα ο Κώστας Καραπαπάς λίγο πριν ο νεαρός «πετάξει» για τη Νιόν, του υπενθύμισε:

«θέλω να πας αύριο στα παιδιά και να τους πεις με κάθε λεπτομέρεια όσα έζησες εδώ απόψε». Ο Ισίδωρος Κουτσίδης με 1-2 ώρες ύπνου συνολικά όχι απλά πρόλαβε να τεθεί στις υπηρεσίες του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον ημιτελικό του Youth League με αντίπαλο τη Ναντ αλλά ήταν και από τους καλύτερους και ένας από τους βασικούς λόγους όπου και πάλι οι νεαροί Ερυθρόλευκοι δεν δέχτηκαν γκολ. Είχε μοιραστεί με τους συμπαίκτες του και τη χρυσόσκονη από την Πόλη και στο τέλος πανηγύρισαν και πάλι όλοι μαζί.

Όλα αυτά χρειάστηκαν κόπο, θυσίες όχι μόνο από τα παιδιά και τους εξαιρετικούς προπονητές τους, αλλά και από τη διοίκηση που σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έβαζε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη (και) για τις Ακαδημίες, όταν πολλές ομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη στην κρίση ένα από τα πρώτα «κονδύλια» που έκοβαν ήταν αυτό.

Είναι μία δύσκολη, επίπονη και ανηφορική διαδικασία που απαιτεί μεράκι, υπομονή και τεχνογνωσία. Ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε ένα σημαντικό αριθμό καταρτισμένων επαγγελματιών για να στελεχώσει όλα τα ηλικιακά γκρουπ και να παρέχει στους μικρούς την καλύτερη υποστήριξη σε όλους τους τομείς.

Πίστεψε σε αυτό το όραμα και το ενισχύει κάθε χρόνο με την ανάλογη στήριξη οικονομική και ηθική.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά το έπος της Πόλης: «Μας αρέσει ο ανήφορος και δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε» και το αποδεικνύει στην πράξη καθώς εκτός των επενδύσεων στην πρώτη ομάδα είναι δίπλα πάντα και στις Ακαδημίες.

Εχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη και από αυτό ωφελούνται όλοι. Δεν είναι μόνο οι χώροι της πρώτης ομάδας που βελτιώνονται συνεχώς, αλλά και για την ακαδημία έχουν γίνει επενδύσεις στις εγκαταστάσεις. Οι μικροί έχουν το δικό τους γυμναστήριο, τους δικούς τους ξενώνες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και νέα γήπεδα για να προπονούνται τα τμήματα ακαδημίας.

Το πιο ωραίο, όμως, είναι πώς μέσα στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Ακαδημία υπάρχουν φωτογραφίες και τοιχογραφίες από μεγάλους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού στο παρελθόν. Ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης που έχουν τιμήσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Παίκτες-ινδάλματα για τη νέα γενιά. Βλέποντάς τους γαλουχούνται και οι νέες γενιές ποδοσφαιριστών ακριβώς όπως ο νεαρός Κουτσίδης μετέφερε τις εμπειρίες του από τη μεγάλη ομάδα στους συμπαίκτες του.

Οι μικροί του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου

Θα διεκδικήσουν τη Δευτέρα το κορυφαίο τρόπαιο στην κατηγορία τους. Παίκτες όπως ο Χαράλαμπος Κωστούλας, ο Χρήστος Μουζακίτης, ο Ισίδωρος Κουτσίδης και τόσοι άλλοι που δικαιούνται να ονειρεύονται όχι μόνο τίτλους αλλά ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα τόσων και τόσων άλλων παικτών που βγήκαν από τις Ακαδημίες.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιπτώσεις του Παναγιώτη Ρέτσου και του Κώστα Τσιμίκα με τεράστιες μεταγραφές σε Μπάγερ Λεβερκούζεν και Λίβερπουλ αντίστοιχα, με του διεθνή στόπερ να αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ πώλησης για Έλληνα ποδοσφαιριστή σε ομάδα της Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός ως οργανισμός είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε εκπλήρωση ονείρου ενός ποδοσφαιριστή και οι φίλοι της ομάδας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι μπορούν να ονειρεύονται ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα τη στιγμή μάλιστα που ο ιστορικός σύλλογος ετοιμάζεται να γιορτάσει του χρόνου τα 100ά του γενέθλια.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *