Οι αντιδράσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, είναι χαρακτηριστικές της γαλατικής γκρίνιας και της μοιρολατρικής ειρωνείας που έχουν γίνει ο κανόνας με περίπου 100 μέρες να απομένουν και ακριβώς τη στιγμή που έχει ανάψει η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πολλοί Παριζιάνοι σχεδιάζουν να φύγουν, προβλέποντας σκοτεινά ότι η πρωτεύουσα θα γίνει ένα ακατοίκητο, πολυσύχναστο χάος. το σύστημα μεταφορών θα καταρρεύσει από την εισροή 16 εκατομμυρίων αναμενόμενων επισκεπτών. ή μια τρομοκρατική επίθεση θα πλήξει την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων και οι αξιωματούχοι της πόλης προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους ότι η πόλη είναι έτοιμη. Πολλά έχουν ειπωθεί για το πόσο «μαγικό» θα είναι το ιστορικό κέντρο του Παρισιού όταν μετατραπεί σε υπαίθρια αθλητική αρένα με εκδηλώσεις σε μνημεία όπως το Tour Eiffel και η Place de la Concorde.

Οι Παριζιάνοι θα πρέπει ίσως να μιμηθούν τον πρωταθλητή καταδύσεων Αλέξις Τζαντάρ που έπεσε από τον βατήρα στα εγκαίνια του νέου υδάτινου κέντρου που κατασκευάστηκε για τους καλοκαιρινούς αγώνες του Παρισιού. Αντί να ενδώσει στους γκρινιάρηδες, αντέδρασε στην πτώση του με έξυπνο αυτοσαρκασμό και απόλυτη ψυχραιμία. «Καλή διασκέδαση, αυτή είναι η στιγμή να με κοροϊδεύεις, το αξίζω!» είπε χαμογελώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη. «Αυτή είναι η ζωή, συμβαίνει. Θα το πάρω με ένα χαμόγελο και θα προτιμούσα να συμβεί τώρα παρά κατά τη διάρκεια των Αγώνων».

Κοινωνικές διαιρέσεις

Δυστυχώς, δεν είναι όλοι στη Γαλλία τόσο ευδιάθετοι όσο ο Τζαντάρ. Αντίθετα, σχεδόν κάθε θέμα που σχετίζεται με τους Αγώνες διαθλάται μέσα από το πρίσμα των πολιτιστικών, φυλετικών και οικονομικών διαιρέσεων που διασχίζουν τη χώρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες διαφωνίες για τη μαλιανό-γαλλίδα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα, η οποία αναμένεται να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης. Οι χορευτικές επιτυχίες της, όπως το «Djadja» και το «Hypé» που αναμειγνύονται με το είδος της, περιέχουν γαλλική αργκό και εκφράσεις δανεισμένες από τα αραβικά, τα μπαμπάρα και τα αγγλικά, βοηθώντας τη να γίνει μια από τις πιο μεταδιδόμενες γαλλικές παραστάσεις παγκοσμίως.

Ωστόσο, η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναφώνησε ότι θα ήταν «ταπείνωση για τον γαλλικό λαό» εάν η Νακαμούρα επρόκειτο να εμφανιστεί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα καλυμμένη ρατσιστική γλώσσα για να την αποκαλέσει «χυδαία» και να την επικρίνει επειδή «δεν τραγουδάει στα γαλλικά». Η διαφωνία διήρκεσε εβδομάδες πριν ο Μακρόν προσπαθήσει να κλείσει το θέμα, λέγοντας ότι η Νακαμούρα άξιζε μια θέση στην τελετή.

Ακολούθησε άλλη μια παράλογη συζήτηση -και πάλι υποκινούμενη από τη δεξιά και την ακροδεξιά- για το αν η επίσημη αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει ένα φανταστικό Παρίσι σε στυλ καρτούν, είχε προσπαθήσει να διαγράψει το καθολικό παρελθόν της Γαλλίας κρύβοντας εκκλησίες από τους σταυρούς τους.

Θα τα καταφέρει τελικά η Γαλλία;

Υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το εάν η Γαλλία θα καταφέρει να φιλοξενήσει τους Αγώνες, δεδομένων των πιέσεων στις υποδομές και των κινδύνων τρομοκρατίας, αλλά οι τραγουδιστές και οι αφίσες σίγουρα δεν είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων.

Ομολογουμένως, ορισμένες προκλήσεις θα είναι πιο έντονες στο Παρίσι λόγω της τοπικής κουλτούρας, της γεωπολιτικής και της τολμηρής επιλογής να διεξαχθούν αγώνες σε άκτιστους ακόμη, προσωρινούς χώρους στο κέντρο της πόλης.

Τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, από τους σιδηροδρομικούς μέχρι το προσωπικό των μουσείων, απειλούν με απεργίες,το αληθινό εθνικό σπορ της Γαλλίας, για να λάβουν αποζημίωση για τις ιερές καλοκαιρινές διακοπές τους. Το επίπεδο συναγερμού τρομοκρατίας αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο.

Προετοιμαστείτε για τους Αγώνες

Δεδομένου ότι τμήματα της πρωτεύουσας θα είναι κλειστά για την κυκλοφορία αυτοκινήτων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς γεμάτα κόσμο, οι αξιωματούχοι έχουν δημιουργήσει μια διαφημιστική καμπάνια και έναν ιστότοπο με το σύνθημα Anticiper les Jeux (Προετοιμαστείτε για τους Αγώνες). Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν το δρομολόγιό τους και να δουν πώς θα επηρεαστεί. Αν και είναι πρακτικό, το όλο θέμα φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να απομυζά κάθε ενθουσιασμό εστιάζοντας μόνο στην αναστάτωση.

Σε πρόσφατη δημοσιογραφική εκδήλωση, οι αξιωματούχοι της πόλης έδωσαν μια αισιόδοξη περιογραφή για το πώς ήταν σε καλό δρόμο οι προετοιμασίες, από την προσθήκη 10.000 επιπλέον ποδηλάτων προς ενοικίαση έως την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας καθαρισμού για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν κολυμβητικές εκδηλώσεις στον Σηκουάνα.

Αλλά ποια ήταν η στρατηγική για τη δημιουργία κεφιού γύρω από τους Αγώνες, ρώτησα. Ο αξιωματούχος της πόλης σταμάτησε και απάντησε με ένα ειρωνικό χαμόγελο: άφθονο ωραίο γαλλικό κρασί.

Πηγή: ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *