Σε κτίριο των ΤΕΙ Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο MEGA.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης, «με βάση αυτή την τραγική εμπειρία που είχαμε σε δίκες ειδικά στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον κ. Κουρετά, ξεκινήσαμε νωρίς για να βρεθεί χώρος στη Λάρισα, γιατί δεν έχουμε εκεί τέτοια αίθουσα. υπολογίζουμε να είναι έτοιμη η αίθουσα έτοιμη τον Ιούνιο. Είναι σε υφιστάμενο κτίριο των ΤΕΙ Λάρισας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάκριση κινείται γρήγορα. «Ταυτόχρονα πήραμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μην έχει αυτή η δίκη την τύχη που είχε η δίκη στο Μάτι, που ξεκίνησε μετά από 5-6 χρόνια. Για το θέμα των Τεμπών ψηφίσαμε διάταξη για να μπορεί ο ανακριτής να ακούσει τις συνομιλίες που δεν μπορούσε να ακούσει εκτός από τις επιχειρησιακές. Η ανάκριση έχει τις κανονικές συνομιλίες. Αλλά υπήρχαν κάποιες συνομιλίες πχ από τα κινητά των σταθμαρχών, γιατί δεν επιτρεπόταν από τη νομοθεσία και αλλάξαμε τη ρύθμιση. Επιπλέον αφαιρέσαμε την υποχρέωση να εκδοθεί βούλευμα μετά την ανάκριση», υπογράμμισε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Για τη φράση που είχε αναφέρει σχετικά με το μπάζωμα στα Τέμπη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις («όσοι από τους πολιτικούς μιλούν για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα»), ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε πως «εννοούσα όποιοι από τους πολιτικούς. Αυτοί οι πολιτικοί ποιου κατασκεύασαν τον μύθο αυτόν με πολλά πράγματα, έφτιαξαν μία ψυχολογία στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη. Αυτά αποδείχθηκαν ότι ήταν ψέματα. Όλα όμως διερευνώνται, είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε και ένα βουνό από ψέματα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη διάταξη για επιτάχυνση της δίκης»

«Αυτή τη διάταξη που σας είπα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ο ανακριτής και ο εισαγγελέας, η Νίκη και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν την ψήφισαν αυτή τη διάταξη. Όταν φέραμε τη διάταξη για να βγει το βούλευμα για να γίνει η δίκη γρήγορα, δεν την ψήφισε κανείς εκτός από τη ΝΔ, και την ίδια στιγμή κατηγορούν την ΝΔ για συγκάλυψη. Η Βουλή συγκρότησε εξεταστική επιτροπή. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εξεταστικής και πήγε η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση για να ξεκινήσει να διερευνά ή να απαντήσει στο αν υπάρχουν η όχι ποινικές ευθύνες. Χρειάζονταν 30 υπόγραφες. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε την πρόταση για δίωξη», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Μετά από 113 χρόνια αλλάζει ο δικαστικός χάρτης»

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε επίσης στα δικαστήρια και τη συγχώνευσή τους, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα για να εκδοθεί μία τελεσίδικη απόφαση στην Ελλάδα χρειάζονται πάνω από 1.400 μέρες».

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «υπάρχει ένα θέμα στην Ελλάδα το οποίο δεν δημιουργεί και η εικόνα αλλά και προβλήματα. Αυτό το πρόβλημα είναι η αργοπορία στην απόδοση δικαιοσύνης. Υπηρετούμε ένα σχέδιο με σκοπό στο τέλος της της 4ετιας να «πιάσουμε» τον χρόνο με τον οποίο εκδίδονται οι τελεσίδικες αποφάσεις στην Ελλάδα. Σήμερα για να εκδοθεί μία τελεσίδικη απόφαση στην Ελλάδα χρειάζονται πάνω από 1.400 μέρες. Στόχος είναι να καταλήξουμε στον 1,5 χρόνο που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Το 80% των υποθέσεων τα ειρηνοδικείων τον δικάζουν οι 1.000 δικαστές των πρωτοδικείων μαζί με τα ποινικά. Πάμε σε έναν εξορθολογισμό και καλύτερη κατανομή του δικαστικού έργου. Μετά από 113 χρόνια αλλάζει ο δικαστικός χάρτης και θέλουμε αυτή τη φορά να εφαρμοστεί».

Ακολούθως ο Γιώργος Φλωρίδης συμπλήρωσε για τη λειτουργία των δικαστηρίων ότι «καταργούνται τα ειρηνοδικεία και συγχωνεύονται με τα πρωτοδικεία. Οι ειρηνοδίκες περνούν στον κλάδο των πρωτοδικών. Στη νησιωτική χώρα κρατάμε το καθεστώς όπως είναι σήμερα. Όπου έχουμε ειρηνοδικεία τα μετατρέπουμε σε περιφερειακά πρωτοδικεία. Με την ενοποίηση που κάνουμε μπαίνουν στη μάχη 1.000 δικαστές. Θεωρώ πως είναι επαρκείς. Μετά από τόσο καιρό που ασχολούμαστε με τα δικαιώματα αυτών που παρανομούν, πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και τα δικαιώματα των θυμάτων και οι κώδικες από την 1η Μαΐου αυτό κάνουν. Θα ακολουθήσει και αλλαγή της πολιτικής δικονομίας –δηλαδή το σύστημα που δικάζουν τα δικαστήρια. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην Αθήνα. Δύσκολα διοικείται η Αθήνα».

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *