Σαν να γύρισε το ρολόι πίσω, την εποχή που τσακώνονται για τις «ορφανές» ψήφους της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», οι πολιτικοί αρχηγοί, με το που αποφάσισε ο Άρειος Πάγος να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές, την ώρα που μιλούν για συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στον φασισμό, βγάζουν τα «μαχαίρια» τόσο για τις ψήφους του «κόμματος Κασιδιάρη» – όπως έκριναν οι ανώτατοι δικαστές – όσο και, κυρίως, για το ποιος φέρει την ευθύνη για την είσοδο της ακροδεξιάς στην πολιτική ζωή του τόπου.

Από τη μία πλευρά, οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Τάκη Θεοδωρικάκου, που είπε ότι «η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, όπως και αν αυτοπροσδιορίζονται» και, από την άλλη, αυτές του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κασσελάκη, εξάδελφου του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις ψήφους των «Σπαρτιατών», ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Κυβέρνηση και κόμματα ενώθηκαν προσωρινά για να διχαστούν εκ νέου

Για την ιστορία, ο κ. Β. Κασσελάκης, ερωτηθείς για τις ψήφους των «Σπαρτιατών», σχολίασε πως «το παράδοξο είναι ότι κυβερνήσεις, οι πολιτικές των οποίων έχουν οδηγήσει και στην άνοδο τέτοιων ακροδεξιών κινημάτων, προσπαθούνε να τις απαγορεύσουνε», υποστηρίζοντας πως «η ψήφος είναι μια έκφραση ελευθερίας και αυτόνομης σκέψης, οπότε το τι ψηφίζει ο καθένας, καλά κάνει. Ευπρόσδεκτες είναι».

Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να αποκλειστούν από τις ευρωεκλογές οι «Σπαρτιάτες», σε αντίθεση με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σφοδρή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση από τα άλλα κόμματα.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του από την Αστυπάλαια, σχολιάζοντας πως «άρχισε η μάχη μεταξύ ΝΔ και Βελόπουλου για το ποιος θα κερδίσει τους ψηφοφόρους των νεοναζί ‘Σπαρτιατών’», ξεκαθάρισε ότι «στο ερώτημα ‘τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών τούς θέλετε;’, η δική μου απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι!».

«Στη ΝΔ οφείλεται ο αποκλεισμός των Σπαρτιατών», λέει ο Μητσοτάκης

Με την ακροδεξιά να ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη, τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, την ώρα που η κοινωνία γίνεται, για μία ακόμη φορά, μάρτυρας ακραίων συμπεριφορών που φτάνουν μέχρι τη χειροδικία μέσα σε εκκλησίες, ακόμη και εντός Βουλής.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, έχει μία άλλη οπτική, η οποία συνδέεται με την πολυδιαφημισμένη πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και τη φύλαξη των συνόρων.

«Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, που συγκέντρωναν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υποστηρίζοντας πως «στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση συνολικά ενίσχυσης της ακροδεξιάς, για λόγους όμως που δεν έχουν αναφορά στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος που ανεβαίνει στην Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό. Στη χώρα μας περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, φυλάξαμε τα σύνορά μας, φτιάξαμε τον φράχτη στον Έβρο», ανέφερε.

Και… μονοπώλησε την επιτυχία του αποκλεισμού των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι «τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο, μετά από ρύθμιση που προώθησε η Νέα Δημοκρατία», ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου» – το ότι έχει στην κυβέρνησή του τα πολιτικά «πρωτοπαλίκαρα» του κ. Καρατζαφέρη, είναι άσχετο…

«Βρεθήκαμε απέναντί τους με πράξεις, όχι με λόγια. Δόθηκε με σαφήνεια η απάντησή μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός πως το μόρφωμα αυτό είναι εκτός ευρωεκλογών», τόνισε.

«Κατεβάζει« τον πήχη των ευρωεκλογών

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον εκλογικό πήχη στο ποσοστό που είχε καταγράψει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή στο 33%, παρά το γεγονός που… όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για «εθνική κάλπη».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα: δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών», δήλωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αλαζονεία δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς

Το… «κατέβασμα» του εκλογικού πήχη από τον πρωθυπουργό, από το 41% των εθνικών εκλογών στο 33% των ευρωεκλογών του 2019, δεν άφησε ασχολίαστο ο ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε, σχολιάζοντας την συνέντευξη Μητσοτάκη, πως «η αλαζονεία δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της κυβέρνησης της ΝΔ».

Όπως τόνισε η Κουμουνδούρου, «γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας τον πήχη των ευρωεκλογών στο σημείο της αντίστοιχης αναμέτρησης του 2019, όταν το κόμμα του είχε καταγράψει 33%, έσπευσε εκ προοιμίου να προεξοφλήσει την μεγάλη πτώση της ΝΔ, σε σύγκριση με τις εθνικές κάλπες του περασμένου καλοκαιριού».

Επιπλέον, τον κατηγόρησε ότι «μπροστά στην εκλογική αποτυχία, πάτησε πάλι σε δύο βάρκες: από τη μία εμφάνισε εαυτόν ως πολέμιο της ‘ακροδεξιάς πολυκατοικίας’ και του φασισμού, παρότι πριν από λίγες ώρες ο Τάκης Θεοδωρικάκος απαντούσε ξεκάθαρα ‘ναι’ στην ερώτηση αν η ΝΔ θέλει τις ψήφους εκείνων που στήριξαν τους νεοναζί ‘Σπαρτιάτες’. Από την άλλη, προσπαθεί να κλείσει το μάτι στα ακροατήρια ‘δεξιά της ΝΔ’, επιδιδόμενος με μεγαλοστομίες στο αγαπημένο σπορ της δεξιάς, το εμπόριο πατριωτισμού, προστασίας των συνόρων, τάξης και ασφάλειας. Και απαντώντας με μισόλογα για το αν τελικά ο ίδιος θέλει ή όχι τις ψήφους αυτές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διπλή επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τον Ανδρουλάκη – Μάχη για τη δεύτερη θέση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν και να έρχεται στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, κάνει ένα διπλό «πόλεμο», εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι, μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη, δεν παρέλειψε, με αφορμή το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στους «Σπαρτιάτες», να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει τους «Σπαρτιάτες» από τις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «για την συγκεκριμένη απόφαση συμβάλαμε και εμείς με το υπόμνημα που καταθέσαμε. Άλλωστε, η αντιπαράθεση με τον φασισμό και την απανθρωπιά είναι αξιακή και δεν βασίζεται σε εκλογικούς υπολογισμούς», όπως είπε.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, κατέκρινε «την παρέα του κ. Κασσελάκη, που δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει», όπως είπε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Από την κρουαζιέρα με το κότερο, μας ενημερώνει ότι δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών και λίγο μετά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και ξάδερφός του δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των ακροδεξιών».

«Δεν καταθέσατε υπόμνημα για τους Σπαρτιάτες. Όταν πιεστήκατε, καταθέσατε μία δήλωση και για όλα αυτά λάβατε και τα συγχαρητήρια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταδικασμένου εγκληματία Κασιδιάρη. Είχατε το θράσος μάλιστα να μας εγκαλέσετε, επειδή κάναμε το καθήκον μας απέναντι στους νεοναζιστές εγκληματίες καταθέτοντας υπόμνημα, στην ώρα μας και όχι εκπρόθεσμα. Για κάποιους από εσάς, το βαρέλι δεν έχει πάτο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της ΝΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τη στρατηγική σας απέναντι στην ακροδεξιά, την αποκάλυψε η μαρτυριάρα κυρία Χριστοφιλοπούλου: η υποψηφιότητα Μπελέρη δεν έγινε με ευρωπαϊκά και εθνικά κριτήρια, αλλά με ψηφοθηρικά κίνητρα για να αντιμετωπίσετε τις εκλογικές απώλειες προς την ακροδεξιά».

ΚΚΕ: «Κλείνουν το μάτι» στην ακροδεξιά

Όσο για το ΚΚΕ, σχολίασε την αντιπαράθεση σχετικά με τις ψήφους των «Σπαρτιατών», κάνοντας λόγο για «τακτική συγκεκριμένων κομμάτων, απ’ τη μια να απευθύνονται σε ψηφοφόρους φασιστικών μορφωμάτων κι απ’ την άλλη να τους ξορκίζουν», η οποία, όπως τόνισε, «είναι πολύ παλιά και πολύ γνωστή».

«Σε κάθε περίπτωση μένει το απαράδεκτο ‘κλείσιμο του ματιού’!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Περισσός, που σε αρκετές δημοσκοπήσεις, βλέπει τα ποσοστά του ΚΚΕ να πέφτουν και να έρχεται πέμπτο στις ευρωεκλογές, μετά την Ελληνική Λύση, συνεχίζει την πολυμέτωπη επίθεση και στα τρία κόμματα που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας «να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συνδράμουν και τα υπόλοιπα κόμματα», όπως δήλωσε από τον Καναδά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Όλοι όσοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη από τους αγώνες που δυναμώνουν στη Ελλάδα, μια επιλογή έχουν: να δυναμώσουν το ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων», όπως είπε.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *