«Σαν πολλά να μαζεύτηκαν», υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη του in για την περίεργη διάρρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή, μόλις έξι εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και ενώ δεν έχει ακόμα κοπάσει ο θόρυβος για το αποκαλούμενο «email gate» και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων προς όφελος ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν έκρυψε το γεγονός ότι θεωρεί «ύποπτη» τη σύμπτωση της διάρρηξης στη Διεύθυνση Εκλογών, η οποία έγινε την ίδια ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε το πόρισμα του Υπουργείου Εσωτερικών για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με νέα αποκάλυψη του in, κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. οι υπολογιστές από το γραφείο του διευθυντή Εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών

Αυτή ακριβώς η «σύμπτωση», όπως περιγράφουν δηκτικά τα πολιτικά κόμματα, ενόχλησε σφόδρα την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία, απαντώντας σε ανάρτηση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, έκανε λόγο για «φερόμενη διάρρηξη» – όπως άλλωστε και το ίδιο το ΥΠΕΣ στην ανακοίνωσή του μία ημέρα μετά το συμβάν – αλλά και για «λασπολογία» ως προς τις υπόνοιες περί σύνδεσης της διάρρηξης με το email gate.

Το ΚΚΕ, μάλιστα, σημειώνει πως είναι πλέον «επιτακτική» η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει, προκειμένου να προσέλθει η υπουργός Εσωτερικών και να δώσει εξηγήσεις, ειδικά μετά τη «μυστηριώδη» διάρρηξη.

Κατέσχεσε τους υπολογιστές η ΕΛ.ΑΣ. – Τι ερευνά;

Και ενώ Κεραμέως και ΥΠΕΣ «πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα», σύμφωνα με νέα αποκάλυψη του in κατασχέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία οι υπολογιστές από το γραφείο του διευθυντή Εκλογών στο υπουργείο, που ήταν και ο στόχος της διάρρηξης.

Όπως αποκαλύπτουν στο in πηγές που έχουν πλήρη γνώση της υπόθεσης, θα γίνει έλεγχος αν υπήρξε πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένο άτομο στα ηλεκτρονικά αρχεία των υπολογιστών όπου είναι αποθηκευμένα σημαντικά έγγραφα της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου.

Οι δύο υπολογιστές μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, αλλά κυρίως να διερευνηθεί αν υπήρξε πρόσβαση από τρίτο άτομο στα ηλεκτρονικά αρχεία των υπολογιστών κατά το χρονικό διάστημα που το γραφείο του διευθυντή ήταν κλειδωμένο χθες (26/4) το μεσημέρι και στη συνέχεια η πόρτα βρέθηκε παραβιασμένη.

Σκληρό μπρα ντε φερ Κατρίνη – Κεραμέως στα social

Την αρχή για να αντιδράσει με μια ανάρτηση η υπουργός Εσωτερικών – τουλάχιστον στα social media, γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη «βομβάρδιζαν» με ανακοινώσεις, μετά την αποκάλυψη του in, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση – έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης στο X.

«Σκάνδαλο Ασημακοπούλου-ένα άδοξο ‘φινάλε’. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητά από το @ypesgr τα στοιχεία των εκλογέων του εξωτερικού από τους υπολογιστές του υπουργείου για να συγκρίνει τα υπάρχοντα αρχεία σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν τη διαρροή (αντί να πάει και να τα κατασχέσει)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για να υπογραμμίσει πως «σε κάθε περίπτωση, υπάρχει επίσημο αίτημα της Αρχής στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει. ‘Ξαφνικά’… τα αρχεία εξαφανίζονται… λόγω κλοπής!!! Και κάπως έτσι, σταματά ουσιαστικά η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αρχή Προστασίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του @ypesgr (και κυβερνητικη γραμμή από την αρχή) ότι τα στοιχεία των αποδήμων δόθηκαν… τον Ιούνιο του 2023. Γιατί τελικά, η Μπογκοτά δεν είναι τόσο μακριά από την Αθήνα».

Μάλιστα, μετά την απάντηση της Νίκης Κεραμέως, περί «ανεύθυνης λασπολογίας» και «φερόμενης διάρρηξης», ο Μιχάλης Κατρίνης επανήλθε με νέα ανάρτηση, στην οποία ζητά συγκεκριμένα στοιχεία.

«Τόσες πολλές συμπτώσεις στη Διεύθυνση Εκλογών… δε δικαιολογούνται στατιστικά»

Όπως σημειώνει, απευθυνόμενος στην υπουργό Εσωτερικών: «1) Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας κοινοποιήσετε το σύνολο της εώς τώρα αλληλογραφίας μεταξύ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του Υπουργείου Εσωτερικών. 2) Μπορείτε να μας λύσετε το μυστήριο τι είναι αυτό που εκλάπη ή αλλοιώθηκε από την διεύθυνση εκλογών του υπουργείου σας; 3) Τόσες πολλές συμπτώσεις στη διεύθυνση εκλογών… δε δικαιολογούνται στατιστικά 4) Έχει κατασχεθεί ο Η/Υ του κ. Θεοδωρόπουλου στα γραφεία της @neademokratia για να μάθουμε όλοι ποια ακριβώς αρχεία περιείχε, πότε μεταφέρθηκαν ή πότε πιθανόν διεγράφησαν; 5) Γιατί απαντάτε σε ό,τι αφορά γεγονότα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου με τέτοια καθυστέρηση;».

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας, βλέπει τώρα η Κεραμέως

«Στον δημόσιο διάλογο είναι σημαντικό να τοποθετείται κανείς τεκμηριωμένα και όχι να διατυπώνει σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ιδίως όσο έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», ανταπάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ η Νίκη Κεραμέως.

Όπως σημειώνει η υπουργός Εσωτερικών, «απαντήσεις στα ερωτήματά (σας) αναμένουμε στα πορίσματα των Αρχών, με τις οποίες το ΥΠΕΣ συνεργάστηκε πλήρως και ανταποκρίθηκε με ταχύτητα σε ό,τι του ζητήθηκε. Σε ό,τι αφορά τη φερόμενη διάρρηξη, αναμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας της ΕΛΑΣ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Καλό σας βράδυ».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε – τη δεύτερη στη σειρά – για το αποκλειστικό δημοσίευμα του in, ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα αυτονόητα.

Όπως υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, «έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε».

Στην προηγούμενη ανακοίνωση, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η είδηση της διάρρηξης είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκτά όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».

ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών – Ζητούμε απαντήσεις

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υπεύθυνη ΚΤΕ Εσωτερικών του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογράμμισε ότι «η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες».

Μάλιστα, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι», ζητώντας «σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;».

ΚΚΕ: Δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις», υπογραμμίζει το ΚΚΕ για την αποκάλυψη του in.gr.

Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται».

Παράλληλα, προσθέτει πως «είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών».

Τέλος, υπογραμμίζει πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κ. Κεραμέως και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».

Νέα Αριστερά: Να ξεκαθαρίσει η ΕΛ.ΑΣ. αν η διάρρηξη σχετίζεται με το email gate

«Η είδηση που αποκάλυψε το in.gr για μια ‘περίεργη διάρρηξη’ στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εκλογών, την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών, με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στον Τύπο, σημειώνει η Νέα Αριστερά στη δική της ανακοίνωση.

Τονίζει πως «η Ελληνική Αστυνομία οφείλει άμεσα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διερεύνηση και εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει για το αν και κατά πόσο η διάρρηξη σχετίζεται με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και, εν τέλει, με τη διενέργεια των ευρωεκλογών σε έξι εβδομάδες».

«Τέλος, ακόμα η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα θύματα του σκανδάλου, οι ομογενείς, αναμένουν από την κυβέρνηση ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς και το γιατί στήθηκε η επιχείρηση διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων, οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί», υπενθυμίζει η Νέα Αριστερά.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *