Να κλείσει το «χάσμα» με την Εκκλησία επιχειρεί η ΝΔ με στόχο τη μέγιστη συσπείρωση ενόψει ευρωεκλογών ώστε να κλείσει τις όποιες διαρροές εκ δεξιών της λόγω, κυρίως, της ψήφισης του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία που αυτός συνεπάγεται.

Η συνεργασία της κυβέρνησης με την Εκκλησία στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιό της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή, διαμηνύει ο πρωθυπουργός

Ο εν λόγω νόμος έχει προκαλέσει «ψυχροπολεμικό» κλίμα στις σχέσεις με τον κλήρο και η Νέα Δημοκρατία σπεύδει τώρα να κατευνάσει την Εκκλησία ώστε στις ευρωεκλογές να πιάσει τον «αναπροσαρμοσμένο» εκλογικό στόχο του 33%, ο οποίος υπολείπεται του θριαμβευτικού 41% των εθνικών εκλογών αλλά ως φαίνεται αφήνει ικανοποιημένο τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Διόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός την Παρασκευή αποφάσισε να επισκεφθεί μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας και να εξάρει για μία ακόμη φορά το σπουδαίο κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου και των εκκλησιαστικών δομών.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό» και υπογράμμισε ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Εκκλησία «στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιό της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε σε συνέντευξή του στον Σκάι την Πέμπτη «να δουν τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει συνολικά η χώρα» και «να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας […]».

Όσοι «καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη», όπως είπε, αποτελούν πρώτης τάξης απειλή για τη συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ.

«Κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία»

Στο ίδιο μοτίβο, ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με αφορμή όσα είχε προηγουμένως δηλώσει ο Κυριάκος Βελόπουλος: «Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε το αυτονόητο, είπε ότι προφανώς δεν θα δώσει οδηγίες ο Βελόπουλος για το ποιος θα πάει στην Εκκλησία. Ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες ιερωμένοι. Ελάχιστοι εξ αυτών έχουν κινηθεί μισαλλόδοξα».

«Βρισκόμαστε σε διαρκή θεσμικό διάλογο, με τους ρόλους πάντα διακριτούς, ενώ στηρίζουμε τον κοινωνικό της ρόλο» λέει για την Εκκλησία ο Θανάσης Κοντογεώργης

Για τα επεισόδια σε ναούς αλλά και για την επαναπροσέγγιση κυβέρνησης και Εκκλησίας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε ότι κάθε πράξη βίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα.

«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε περιόδους τοξικού λόγου και τυφλής βίας» είπε και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία, όπως αυτή εκφράζεται διά του Αρχιεπισκόπου, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των ιερέων όχι μόνο δεν υιοθετεί αλλά καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία».

«Άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή θεσμικό διάλογο, με τους ρόλους πάντα διακριτούς, ενώ στηρίζουμε τον κοινωνικό της ρόλο, όπως απέδειξε και η κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο στις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι» τόνισε στη συνέχεια.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *