Διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ σε ιδιώτες γιατρούς ανοίγει η νυχτερινή τροπολογία που επανακατέθεσε το υπουργείο Υγείας, σε άσχετο νομοσχέδιο, για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία. Η επίμαχη τροπολογία, που λόγω των αντιδράσεων είχε αποσυρθεί από το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (26/04) σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκαλώντας νέα έκρηξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, «είναι μια νομοθετική πρόνοια που στόχο έχει τη συνεργασία δύο παράλληλων συστημάτων, του δημόσιου συστήματος υγείας και του ιδιωτικού τομέα, για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Στους δρόμους η ΠΟΕΔΗ στις 16 Μαΐου

Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών «δίνεται τώρα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και καλεί τον υπουργό Υγείας «να αποσύρει τη διάταξη».

«Αντί να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότηση, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ που προγραμματίζει στις 16 Μαΐου μεγάλη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση με Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλης και πορεία με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πριν φτάσουμε εκεί η μάχη δίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής με τα πυρά της αντιπολίτευσης να είναι καταιγιστικά ενώ ένσταση αντισυνταγματικότητας που όμως απορρίφθηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή

«Ιδιωτικοποιείτε τη δημόσια υγεία, με μία μεταμεσονύκτια τροπολογία τη Μεγάλη Εβδομάδα», ανέφερε σε παρέμβασή του, στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την κατάπτυστη, όπως τη χαρακτήρισε, τροπολογία. Πρόσθεσε πως «30 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Γιώργου Γεννηματά, μας επιστρέφει στα χρόνια πριν τη δεκαετία του 1980, καταργώντας αυτό που ήταν η μεγάλη επιτυχία και ο θεμέλιος λίθος του ΕΣΥ: Την άμεση, πλήρη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας».

Ανέφερε πώς με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι τα απογευματινά χειρουργεία, με τον τρόπο που τα σχεδίασε, θα ήταν ο Δούρειος Ίππος κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Να αποσύρει την «απαράδεκτη τροπολογία» για τη «συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία» κάλεσε τον υπουργό Υγείας ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή. Σχολίασε πως όσες εκκλήσεις και να απευθύνει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν θα την αποσύρει καθώς «με τη φόρα που έχετε πάρει και με την ιδεοληπτική σας εμμονή ενάντια σε κάθετι δημόσιο, δεν θα σταματήσετε πουθενά». «Εμείς θα είμαστε εδώ για να αντιπαρατεθούμε με την πολιτική καταστροφής του δημοσίου συστήματος υγείας», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ «αποδεικνύει την υποκρισία της», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Εισάγετε, από την πίσω πόρτα, ιδιώτες γιατρούς για να κάνουν χειρουργεία. Η πολιτική σας εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών, ειδικά εκείνους που ζουν σε δύσκολες συνθήκες» πρόσθεσε.

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής – Η Κατερίνα Νοτοπούλου

«Δεν φτάνει που καθιερώσατε τη δυνατότητα των γιατρών του Δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο, τώρα έρχεστε να το απογειώσετε δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, βάζετε έναν ακόμα κρίκο για την εμπορευματοποίηση της υγείας» είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παρασκευή Δάγκα, και χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία που αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων μέτρων διαχρονικά των κυβερνήσεων, στη γραμμή της πολιτικής της Ε.Ε. που είναι πολιτική εξυπηρέτησης των ιδιωτικών ομίλων.

Υπερασπίστηκε με θέρμη την τροπολογία ο Γεωργιάδης

«Βάζετε το κεφαλάκι σας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο και παριστάνετε ότι δεν βλέπετε το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας, για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία, «είναι μια νομοθετική πρόνοια που στόχο έχει τη συνεργασία δύο παράλληλων συστημάτων, του δημόσιου συστήματος υγείας και του ιδιωτικού τομέα, για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως αυτό που τον νοιάζει είναι να εξαντλήσει «κάθε διαθέσιμο μέσο για να μην μένει κανείς πολίτης στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να καλυφθεί», κάτω από τις συνεχείς διακοπές και αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα της αντιπολίτευσης, για όσα είπε, απαντώντας, στην ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας.

Κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ξέσπασε κόντρα μεταξύ του Αδ. Γεωργιάδη και του Π. Πολάκη. «Ναι, πήγα στο νοσοκομείο Ζακύνθου, και χειρούργησα, για να αποδείξω ότι ήταν ασφαλές», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού στα όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. «Πήγα, μετά από έξι μήνες, που είχανε κλείσει τα χειρουργεία της Ζακύνθου, για να καλύψουν τις πομπές τους εκεί κάποιοι, λέγοντας ότι ένα καινούργιο νοσοκομείο, που πριν από δύο χρόνια είχε παραδοθεί, ότι έχει πρόβλημα στα αέρια του και βγαίνουν σκορπιοί και φίδια και σαρανταποδαρούσες από τα αέρια και κινδυνεύουν ασθενείς..» είπε ο κ. Πολάκης υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν ιδιώτης γιατρός εκείνο το διάστημα, καθώς, όταν είχε γίνει υπουργός, είχε κλείσει το ιατρείο του. «Και τολμάς βρε κακομοίρη [..] να συγκρίνεις αυτό το πράγμα με αυτή την ντροπιαστική τροπολογία που φέρνεις; [..] Αυτό που κάνεις «επιτρέπει στην παρέα Εξαδάκτυλου, Πατούλη, Ελευθερίου, και διαφόρων άλλων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που από χρόνια το ζητούν, χωρίς ανταπόκριση από πολλούς υπουργούς, τους ανοίγεις την πόρτα να φέρουν πελάτες τους να τους χειρουργήσουν, κυρίως σε δημόσια νοσοκομεία, πληρώνοντας ένα αντίτιμο που θα το καθορίσεις με υπουργική απόφαση» είπε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν διέψευσε τίποτα από όσα ο ίδιος είπε. «Εγώ είπα ότι ένας ιδιώτης χειρουργός, ο κ. Πολάκης χειρούργησε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αναρτώντας «Ο κ. Πολάκης, που σήμερα λέει ότι ο νόμος που θα επιτρέπει σε ιδιώτες να χειρουργούν σε χειρουργεία του ΕΣΥ, είναι κανονικά ο πρωτοπόρος αυτού του νόμου, και εάν δεν ήταν αυτός που είναι θα έπρεπε να του δώσουμε τα εύσημα γι’ αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση». Ανέφερε επίσης ότι ο Παύλος Πολάκης «θα πρέπει να περιγραφεί από ένα συγγραφέα τύπου Θερβάντες ως ένας Δον Κιχώτης που πολεμά φανταστικούς ανεμόμυλους» καθώς, δεν θα μπορούσε να μην κλείσει το ιδιωτικό ιατρείο του. «Παρουσιάζει ως μεγάλη του θυσία ότι απλώς εφήρμοσε το νόμο».



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *