Λιγότερα χρήματα ξοδεύουν πλέον οι Βρετανοί στην πλέον παραδοσιακή τους ψυχαγωγία, την παμπ, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. Τάση που επιβεβαιώνει έρευνα της Deloitte, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές επιλέγουν να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στις παμπ και τα μπαρ σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.200 Βρετανοί καταναλωτές και περιλάμβανε το ερώτημα εάν ξόδεψαν περισσότερα, λιγότερα ή τα ίδια χρήματα για αναψυχή τους τελευταίους τρεις μήνες, έδειξε ότι η διάθεση για «φαγητό έξω» και «ποτό σε παμπ και μπαρ» είχε μειωθεί κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ η επιθυμία για φαγητό εκτός σπιτιού, σε εστιατόρια, υποχώρησε στα επίπεδα του τέλους του 2022, οι παμπ και τα μπαρ κατέγραψαν το χαμηλότερο ενδιαφέρον από την επαναλειτουργία τους μετά την πανδημία της Covid-19.

«Η κρίση του κόστους διαβίωσης και το γεγονός ότι τα πράγματα παραμένουν πιο ακριβά από ό,τι ήταν πριν από ένα ή δύο χρόνια επηρεάζουν τις συμπεριφορές και τις συνήθειες των καταναλωτών», επισήμανε στους Financial Times η Céline Fenech, επικεφαλής της Deloitte σε θέματα καταναλωτικής γνώσης.

Ζήτημα επιλογής

Τα συγκεκριμένα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι οι καταναλωτές αισθάνονται σε γενικές γραμμές πιο αισιόδοξοι για τις δαπάνες σε συνολικό επίπεδο. Ειδικότερα, η εμπιστοσύνη έφτασε σε υψηλό δύο ετών το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποστηριζόμενη από την πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση των πραγματικών μισθών.

«Βλέπουμε σημάδια ότι οι καταναλωτές χαλαρώνουν τους περιορισμούς των διακριτικών δαπανών τους, αλλά δεν βλέπουμε ακόμη μια έξαρση στις δαπάνες αναψυχής», τόνισε η Fenech, προσθέτοντας ότι η πτώση οφείλεται εν μέρει στις επιπτώσεις των μεγάλων δαπανών, όπως τα Χριστούγεννα, οι οποίες είχαν πλήξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιλέγουν μεταξύ των δαπανών για φαγητό στο σπίτι και για έξοδο», πρόσθεσε.

Το αποτύπωμα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας μιλούν για την ενίσχυση του ανταγωνισμού από τα σούπερ μάρκετ. «Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις παμπ, με τη διαφορά στις τιμές μεταξύ των δύο να διευρύνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Και αυτό οδήγησε τους καταναλωτές να πίνουν περισσότερο στο σπίτι», ανέφερε σχετικά ο Tim Martin, ιδρυτής της αλυσίδας JD Wetherspoon, που διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα της pub Lloyds και των 56 ξενοδοχείων Wetherspoon σε Βρετανία και Ιρλανδία.

Ομοίως, ο David McDowall, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης επιχείρησης παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου, Stonegate, στην οποία ανήκει η μάρκα Slug and Lettuce, δήλωσε ότι οι πωλήσεις έχουν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα, με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα, όταν η εταιρεία πραγματοποίησε συναλλαγές πάνω από τις προσδωκόμενες. Όμως ο Ιανουάριος ήταν χειρότερος από ό,τι αναμενόταν.

«Οι καταναλωτές πλέον για μια ή δύο εβδομάδες μετά από μια μεγάλη γιορτή τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί με το τι ξοδεύουν», δήλωσε ο McDowall. «Αυτό είναι λίγο πιο έντονο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Τα κόστη

Οι υπεύθυνοι των παμπ δήλωσαν ότι παλεύουν με το κόστος των τροφίμων και των ποτών, της ενέργειας και πιο πρόσφατα των μισθών, ένα ζήτημα που προκλήθηκε από την αύξηση του εθνικού μισθού και του κατώτατου μισθού.

«Ο πληθωρισμός του κόστους στον τομέα μας αργεί να περάσει…. υστερεί ίσως σε σύγκριση με το λιανικό εμπόριο ή τον γενικό δείκτη», διευκρίνισε ο Andrew Tighe, διευθυντής πολιτικής και στρατηγικής της British Beer and Pub Association, του επίσημου φορέα του κλάδου.

Ο Tighe πρόσθεσε ότι οι μήνες βροχερού καιρού είχαν επίσης επιφέρει πλήγμα στις παμπ. Με τον πληθωρισμό να χαλαρώνει και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στον ορίζοντα, το καλοκαίρι θα είναι «πραγματικά σημαντικό για το εμπόριο», πρόσθεσε.

Στοίχημα και τυχερά παιχνίδια

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν στα μέσα Μαρτίου για την στάση τους απέναντι σε 11 διαφορετικές κατηγορίες αναψυχής – ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Deloitte αυτή την εβδομάδα.

Το αίσθημα της αισιοδοξίας δεν πέρασε και σε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως «παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων», «διακοπές, διαμονή σε ξενοδοχεία και ταξίδια αναψυχής» και «πολιτισμός και ψυχαγωγία», που εμφανίστηκε επίσης πιο αδύναμο επίσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό.

Η μόνη κατηγορία που κατέγραψε αύξηση του ενδιαφέροντος ήταν αυτή που αφορούσε τα στοιχήματα και τα τυχερά παιχνίδια.

Πηγή ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *