Την άμεση λειτουργία αυτόνομου μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Βασίλης Μεταξάς.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης: «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Π.Ε. Τρικάλων πλησιάζει στην πλήρη διάλυση εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε εξοπλισμό, υποδομές και σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών, την πρόληψη και αποκατάστασή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας του δήμου Μετεώρων μαζί με τα Περιφερειακά Ιατρεία του, στο οποίο οι ελλείψεις είναι τεράστιες”.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως το Κ.Υ. Καλαμπάκας καλύπτει μια περιοχή με πάνω από 25.000 μόνιμους κατοίκους και με αυξημένο κατά πολλές χιλιάδες γενικό πληθυσμό καθημερινά, εξαιτίας του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η περιοχή αποτελεί μόνιμο τουριστικό προορισμό πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας, λόγω των Μετεώρων. Ταυτόχρονα, όπως προσθέτουν, ο δήμος Μετεώρων είναι ο δεύτερος σε έκταση δήμος της χώρας με έντονο το στοιχείο της ορεινότητας και των μεγάλων και δύσβατων αποστάσεων, “κατάσταση που με την πρόσφατη κακοκαιρία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς πολλά ορεινά χωριά παραμένουν αποκομμένα ή δυσπρόσιτα με συμβατικά μέσα (πχ επιβατικό όχημα  ή ασθενοφόρο) από το  αστικό κέντρο της Καλαμπάκας”.

Οι δυο βουλευτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση του Κ.Υ. Καλαμπάκας τραγική, “αφού στερείται βασικών λειτουργιών μιας δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”. Και προσθέτουν: “Βρίσκονται  εκτός λειτουργίας το Μικροβιολογικό και με αρκετά περιορισμένη λειτουργία το Ακτινολογικό Εργαστήριο (δηλ. δε μπορεί να γίνει μια απλή γενική εξέταση αίματος, ενώ και μια απλή ακτινογραφία θώρακος μπορεί να γίνει κάποιες λίγες φορές τη βδομάδα). Επίσης υπάρχουν ελλείψεις σε μια σειρά από  ειδικότητες  γιατρών. Η λειτουργία του επιτυγχάνεται χάρη στον ζήλο και την υπομονή του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, που υπάρχει και με μόνο εξοπλισμό πολλές φορές ένα στηθοσκόπιο”.





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *