Μετά από πολλές ημέρες περισυλλογής, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του “με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη” μετά από ημέρες περισυλλογής. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη πως εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ακύρωσε το πρόγραμμά του και ανήγγειλε πως θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους κοινωνία θέλουμε να είμαστε και η χώρα μας πρέπει να κάνει αυτόν τον συλλογικό προβληματισμό, τον οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε. Μια κάθαρση που ανοίγει χώρο για αναγέννηση, για δίκαιο παιχνίδι», είπε ο Σάντσεθ ανακοινώνοντας την απόφασή του να παραμείνει πρωθυπουργός.

«Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λάσπη»

«Απευθύνω έκκληση στη συλλογική συνείδηση ​​της ισπανικής κοινωνίας που ήξερε πώς να ξεπεράσει τις βαθιές πληγές των χειρότερων φάσεων του παρελθόντος της, που ξεπέρασε όλες τις δημοκρατικές προκλήσεις με υποδειγματικό τρόπο, που ξεπέρασε μια πανδημία, που ζει με κοινωνική ειρήνη.

Σήμερα, ζητώ από την ισπανική κοινωνία να αποτελέσει και πάλι παράδειγμα για έναν ταραγμένο και πληγωμένο κόσμο. Ας δείξουμε στον κόσμο πώς υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λάσπη μέσω της συλλογικής απόρριψης πέρα ​​από τα ακρωνύμια και τις ιδεολογίες», τόνισε.

Η απόφασή του ήρθε πέντε μέρες αφότου ο σοσιαλιστής πολιτικός αιφνιδίασε την ισπανική κοινή γνώμη και βύθισε σε πολιτική κρίση τη χώρα ανακοινώνοντας ότι σκεφτόταν να παραιτηθεί μετά την έναρξη από δικαστήριο της Μαδρίτης έρευνας εις βάρος της συζύγου του Σάντσεθ, Μπεγκόνια Γκόμεθ με την υποψία της διαφθοράς.

Εντάθηκαν οι πιέσεις της αντιπολίτευσης προς τον Ισπανό πρωθυπουργό

Τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης είχαν εντείνει τις επιθέσεις τους στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσες. Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους – κυρίως τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Vox – ότι «συνεργάζονται με έναν ακροδεξιό ψηφιακό γαλαξία και με την οργάνωση Manos Limpias».

Τα κόμματα του PPC κατηγόρησαν τον Σάντσεθ για κυνικούς ελιγμούς, μελόδραμα και αυτο-εμμονή. «Εμείς οι πολίτες δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που εστιάζουμε στον Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ θα πρέπει να επικεντρωθεί στους πολίτες», δήλωσε ο Φεϊχό το Σάββατο. «Κύριε Σάντσεθ, το ερώτημα δεν είναι αν αξίζει τον κόπο να είσαι πρωθυπουργός της Ισπανίας ή όχι. Το ερώτημα είναι αν η Ισπανία αξίζει ή όχι έναν πρωθυπουργό σαν εσάς».

Το Vox είπε ότι το γεγονός ότι ο Σάντσεθ δεν είχε ακόμη παραιτηθεί ήταν «μια δημοκρατική ανωμαλία» και ότι «η Ευρώπη αναρωτιέται πώς μπορεί ο Σάντσεθ να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός όταν η σύζυγός του αντιμετωπίζει τόσο σοβαρές κατηγορίες».



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *