Νέο πονοκέφαλο δημιουργεί στον Ρίσι Σούνακ ένα μυστικό, αδημοσίευτο υπόμνημα του επί Θάτσερ, υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Nigel Lawson. Ο υπουργός προειδοποιούσε πως η συγχώνευση της εθνικής ασφάλισης με τον φόρο εισοδήματος θα «δημιουργούσε πολλούς χαμένους».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το υπόμνημα αυτό αποτελεί πλήγμα για τον Σούνακ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να καταργήσει τον φόρο και να τον ενοποιήσει με την εθνική ασφάλιση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πει πως ο Lawson αποτελεί έμπνευση για εκείνον, ενώ οι Εργατικοί δήλωσαν πως το σημείωμα του 1986 δείχνει πως εκείνος αγνοεί «τις συμβουλές του ίδιου του ήρωά του».

Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση του σημειώματος έρχεται καθώς οι Εργατικοί σχεδιάζουν μια νέα εκστρατεία για να προσελκύσουν συνταξιούχους- στην μόνη κοινωνική ομάδα όπου οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται στην πρόθεση ψήφου.

Τι αναφέρει ο Lawson στο υπόμνημα

Το δακτυλογραφημένο υπόμνημα, με την ένδειξη «απόρρητο», εστάλη στη Θάτσερ δύο μήνες πριν ο τότε υπουργός καταθέσει τον τρίτο προϋπολογισμό και επισυνάφθηκε μαζί με ένα πράσινο έγγραφο που επρόκειτο να δημοσιευθεί εκείνη την ημέρα. Το έγγραφο βρέθηκε στα αρχεία του Ιδρύματος Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, ο Lawson αναφέρει ότι εξέτασε «το περιθώριο ενσωμάτωσης του φόρου εισοδήματος και των εισφορών εθνικής ασφάλισης», αλλά καταλήγει: «Βλέπω ελάχιστα πρακτικά πλεονεκτήματα στο να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αυτό θα κατέστρεφε την αρχή της συνεισφοράς και θα δημιουργούσε πολλούς χαμένους, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.»

Στο ξεχωριστό πράσινο έγγραφο, ο Lawson λέει ότι οι χαμηλόμισθοι θα επωφεληθούν από την αλλαγή, αλλά αυτή θα έρθει εις βάρος εκείνων που δεν είναι σήμερα υπόχρεοι για NICs. «Η εφαρμογή της νέας συνδυασμένης επιβάρυνσης σε όλα τα εισοδήματα θα οδηγούσε σε σημαντικές μετατοπίσεις της φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της κοινότητας», αναφέρει.

Όταν ο Rishi Sunak κατείχε τη θέση του καγκελάριου διατηρούσε στο γραφείο του ένα πορτρέτο του Nigel Lawson

Ποια ομάδα θα «πλήρωνε» την μεταρρύθμιση

Επίσης, αναφέρει ότι «Οι ηλικιωμένοι φορολογούμενοι και άλλοι συνταξιούχοι θα ήταν πιθανώς η μεγαλύτερη ομάδα που θα υφίστατο μειονεκτήματα». Λέει ότι η μετατόπιση «θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί, είτε για οικονομικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους.»

Το έγγραφο συνεχίζει: «Εάν οι παροχές καταβάλλονταν σε όλους, ανεξάρτητα από τις εισφορές τους, θα υπήρχαν σημαντικές πρόσθετες δαπάνες που θα έπρεπε να επωμιστεί το σύνολο των φορολογουμένων.

Οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι θα καλούνταν κατά μία έννοια να πληρώσουν δύο φορές: μετά από μια ζωή που πλήρωναν τον φόρο εισοδήματος, θα έπρεπε στη συνέχεια να καταβάλουν εισφορές για παροχές που θεωρούσαν ότι είχαν κερδίσει δικαιωματικά με βάση τις προηγούμενες εισφορές τους.»

H δέσμευση του Χαντ – Τι κοστίζει δημοσιονομικά

Στον προϋπολογισμό του Μαρτίου, ο Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε τη «μακροπρόθεσμη φιλοδοξία» του να καταργήσει το NICs, λέγοντας ότι εξετάζει την επιλογή να «συγχωνεύσει τον φόρο εισοδήματος και την εθνική ασφάλιση».

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών δήλωσε ότι η υπόσχεση αυτή θα κοστίσει στα δημόσια οικονομικά περισσότερα από 40 δισ. λίρες και οι Εργατικοί επικαλέστηκαν έρευνα της βιβλιοθήκης της Βουλής των Κοινοτήτων που πρότεινε ότι η αντικατάσταση των χαμένων εσόδων από το NICs θα κόστιζε στους συνταξιούχους επιπλέον 944 λίρες ετησίως για το εισόδημά τους πάνω από το τρέχον προσωπικό επίδομα των 12.570 λιρών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer αποκάλυψε ότι οι άνω των 65 ετών είναι η μόνη ομάδα στην οποία οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών, αλλά με μικρή διαφορά της τάξεως των έξι μονάδων.

Τέλος, οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές θα επικεντρωθεί στους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας και στις αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κατάργησης της εθνικής ασφάλισης.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *