Η Θράκη ήταν η περιοχή που αναδείχθηκε ως η πρωταγωνίστρια της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023. Αφορμή έγινε η ιδιαίτερη δημοφιλία του και οι φερόμενες ως πληροφορίες για σχέση του με το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα, ενός εκ των μειονοτικών υποψήφιων βουλευτών με το ΣΥΡΙΖΑ και πλέον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Φερχάτ Οζγκιούρ.

Η αντιπαράθεση μάλιστα πριν τις εθνικές εκλογές γύρω από το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν τόσο έντονη, με ιδιαίτερες αιχμές και ευθείες επιθέσεις που συνδέονταν με το ρόλο και την επιρροή που ασκεί τελικά το τουρκικό προξενείο και η Άγκυρα στις εκλογές στην Ελλάδα, όσον αφορά την «καθοδήγηση» της μειονοτικής ψήφου σε συγκεκριμένους υποψηφίους που ευνοεί.

Με αναλυτές και διπλωμάτες να εκφράζουν -λόγω της έντασης της σύγκρουσης με επίκεντρο την ψήφο της μειονότητας- ανησυχία για τις επιπτώσεις και το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Το ΚΙΕΦ

Στις ευρωεκλογές συμμετέχει το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, (Dostluκ Esitlik Baris Partisi στα τουρκικά) το οποίο διεκδικεί την μειονοτική ψήφο, υπερασπιζόμενο την «τουρκική ταυτότητα» όπως υποστηρίζει της μουσουλμανικής μειονότητας και φέρεται να στηρίζεται από το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα.

Το ΚΙΕΦ το οποίο εντάσσεται στα κόμματα που συμμετέχουν στην Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία (European Free Alliance).

Η Θράκη λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στις εθνικές αλλά περισσότερο στις ευρωπαϊκές εκλογές, λόγω της συμμετοχής του ΚΙΕΦ. Καταγράφοντας στο παρελθόν δυνάμεις και πρωτιά σε Ροδόπη και Ξάνθη. Αλλά μόνο εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 στην επικράτεια πήρε ποσοστό 0,71%, συγκεντρώνοντας 40.211 ψήφους, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 2014 που είχε λάβει ποσοστό 0,75% και 42.792 ψήφους. Στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014, όντας το πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες. Τα ποσοστά του ΚΙΕΦ στις υπόλοιπες περιφέρειες ήταν κυρίως μηδενικά έως 1%.

Το ΚΙΕΦ χαρακτηρίζεται δε και ως «βαρόμετρο» σε ένα βαθμό της επιρροής του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας στις τάξεις της μουσουλμανικής μειονότητας.

Χωρίς υποψήφιο από τη μειονότητα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια τους υποψήφιους από τη μειονότητα. Σε αντίθεση με ΝΔ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, που κατά το σύνηθες έχουν από έναν υποψήφιο που προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα στα ευρωψηφοδέλτια τους.

Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου στη Θράκη από κοντά δεν θεωρούν ότι το ΚΙΕΦ έχει αποκτήσει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, ούτε ότι έχει σε αυτές τις εκλογές ελπίδες για να ξεπεράσει το όριο που θα του επιτρέψει να εκλέξει ευρωβουλευτές.

Ερωτηματικά

Σημειώνουν ωστόσο ότι αυτό που μένει να φανεί στην αναμέτρηση για στις ευρωεκλογές είναι αν το ΚΙΕΦ θα καταφέρει να διατηρήσει τις δυνάμεις που κατέγραψε το 2019 ή όχι και αν θα υπάρξει αντίστοιχη πόλωση και αντιπαράθεση γύρω από τη μειονότητα αντίστοιχη με αυτή στις εθνικές εκλογές. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν προκύπτει.

Και πώς τυχόν απώλειες του ΚΙΕΦ θα διαμοιραστούν σε κόμματα και υποψηφίους. Ερωτηματικό παραμένει και το αν θα κοστίσει και πόσο σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριλάβει μειονοτικό υποψήφιο στα ευρωψηφοδέλτια τους.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *