Πριν από πέντε χρόνια, η απόφαση της Walmart να ανοίξει κέντρα υγειονομικής περίθαλψης φάνηκε να είναι μια ξεχωριστή επιλογή σε έναν τομέα που βρισκόταν σε ανάπτυξη.

Όμως η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας ότι η εταιρεία λιανικής πώλησης κλείνει τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και τις επιχειρήσεις τηλεϊατρικής δείχνει ότι τα οικονομικά του αμερικανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν πρόκληση ακόμη και ενός κολοσσού του λιανικού εμπορίου.

Χωρίς κέρδη

Η Walmart ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κλείσει τις υπηρεσίες φυσικής και τηλεϊατρικής περίθαλψης λόγω έλλειψης κερδοφορίας. Η επιχείρηση είχε αναπτυχθεί σε 51 κέντρα τα τελευταία πέντε χρόνια και ήταν έτοιμη να φτάσει τα 75 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η εταιρεία, με έσοδα 648 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2024, είδε ότι δεν της έβγαιναν οι… αριθμοί, λέγοντας ότι «το δύσκολο περιβάλλον αποζημίωσης και το κλιμακούμενο λειτουργικό κόστος δημιουργούν έλλειψη κερδοφορίας που καθιστούν την επιχείρηση περίθαλψης μη βιώσιμη για εμάς αυτή τη στιγμή».

Ζήτηση

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λιανέμποροι που επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στον τομέα της υγείας, καθώς ο κόσμος μετά την πανδημία δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ευεξία. Η Meijer διαθέτει μια εικονική υπηρεσία διατροφικής καθοδήγησης στο Μίσιγκαν, ενώ η Hy-Vee ένα πρόγραμμα διατροφικών παροχών. Όμως, όπως δείχνει η πρόσφατη κίνηση της Walmart, η πραγματικότητα της διατήρησης προσωπικών υπηρεσιών υγείας σε κλίμακα μπορεί να μην είναι σε θέση να γίνει μια κερδοφόρα προσπάθεια στο σημερινό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η Walmart δεν είναι ο μόνος λιανοπωλητής που αγωνίστηκε να καταλάβει πώς να κάνει τα μαθηματικά να δουλέψουν στην υγειονομική περίθαλψη. Η CVS Health, μια εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού γίγαντα Aetna το 2018, είδε τις μετοχές της να πέφτουν αφού δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου και μείωσε τις προοπτικές της για το έτος. Τα στελέχη επικαλέστηκαν το υψηλό κόστος που προέρχεται από τον ασφαλιστικό κλάδο και σχετίζεται με το πρόγραμμα Medicare Advantage.

Ένα πολύπλοκο σύστημα

Ο Amar Singh, ανώτερος διευθυντής της Kantar που επικεντρώνεται στον χώρο της υγείας, δήλωσε ότι η πολυπλοκότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης θέτει πολλά εμπόδια εισόδου για τις εταιρείες λιανικής πώλησης. Ενώ η CVS ήταν η πρώτη που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο, είπε ότι τα πρόσφατα κέρδη της δείχνουν ότι εξακολουθεί να αγωνίζεται να κάνει το σύστημα να λειτουργήσει.

«Το να καταλάβεις τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης χωρίς να είσαι μια εταιρεία που προέρχεσαι από τον κλάδο αυτό, είναι δύσκολο», δήλωσε στο Modern Retail.

Η επενδυτής της Maveron, Anarghya Vardhana, πρόσθεσε ότι ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης έχει βρεθεί σε ένα τέλμα από κόστη και κανονισμούς που μπορεί να δυσκολέψει τους νεοεισερχόμενους παίκτες. «Κοιτάζοντας μπροστά, η εξαγορά νεοφυών επιχειρήσεων ή η σύναψη συνεργασιών με εξειδικευμένες υπηρεσίες μπορεί να είναι ένας ευκολότερος τρόπος για μια εταιρεία όπως η Walmart να παρέχει υγειονομική περίθαλψη».

Στην περίπτωση της Walmart, η Vardhana δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει αναπτύξει το πρόγραμμα πιο αργά. Η πρόσληψη πολλών γιατρών και ψυχιάτρων για την στελέχωση των δραστηριοτήτων της σήμαινε πιθανότατα ότι η εταιρεία είχε υψηλά γενικά έξοδα για το νέο τμήμα.

«Ένα από τα εγγενή ελαττώματα του να ξεκινάς κάτι σε ένα τεράστιο σύστημα όπως αυτό, είναι ότι δεν έχεις τις σταθερές κόστους και τους περιορισμούς κεφαλαίου που μπορεί να έχει μια νεοσύστατη επιχείρηση», είπε.

Ανακατατάξεις

Σύμφωνα με την Vardhana ενώ τα νέα της Walmart μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, ωστόσο στο χώρο τόσο από τους λιανοπωλητές όσο και από τους επενδυτές, δεν υπάρχει έλλειψη διεκδικητών για μελλοντική εξαγορά.

Ο χώρος είδε σημαντικές επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς επιλογές όπως η τηλεϊατρική έγιναν πιο συνηθισμένες.

Η PwC διαπίστωσε ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 56% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Hims and Hers, η πλατφόρμα υγείας και ευεξίας, εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2021 σε μια συμφωνία SPAC ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εφαρμογές ψυχικής υγείας και συνειδητοποίησης, όπως οι Headspace, Calm και Open, συγκέντρωσαν χρήματα το 2020 και το 2021. Τώρα, το Pitchbook μετράει περίπου 70 «μονόκερους» ψηφιακής υγείας που θα μπορούσαν δυνητικά να βγουν στο χρηματιστήριο.

«Η Walmart και η CVS είναι τόσο καλά προετοιμασμένες για να το κάνουν αυτό επειδή έχουν την εμπιστοσύνη των πελατών, οι πελάτες πηγαίνουν ήδη εκεί και έχουν μια τέτοια ευκαιρία να αλλάξουν την αφήγηση της υγειονομικής περίθαλψης», επισήμαναν οι επενδυτές.

Η ώρα της αλλαγής

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι αναζητούν βελτιώσεις στο αμερικανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Περίπου οκτώ στους 10 Αμερικανούς είναι δυσαρεστημένοι με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες της Gallup. Περισσότεροι από τους μισούς λένε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με το σύστημα.

Μόλις το 10% των Αμερικανών αξιολογεί την ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ως εξαιρετική, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό όλων των εποχών από το 2001. Και ένας στους πέντε Αμερικανούς λέει ότι το κόστος είναι το πιο επείγον πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ περίπου ένας στους 10 λέει ότι το πρόβλημα είναι η πρόσβαση.

Όμως, όπως δείχνει η έξοδος της Walmart, δεν είναι σαφές κατά πόσον ο τομέας του λιανικού εμπορίου – ο οποίος έχει ήδη μια εκρηκτική παρουσία στην υγεία και την ευεξία – μπορεί να διαδραματίσει διαρθρωτικό ρόλο στην παροχή περίθαλψης.

Η Amazon και η CVS

Η Amazon απέκτησε τον περασμένο Φεβρουάριο την υπηρεσία τηλεϊατρικής και επίσκεψης στο ιατρείο One Medical έναντι 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε, διάφορες φάσεις εταιρικής αναδιάρθρωσης και απολύσεων έθεσαν σε αμφιβολία τη μελλοντική της επιτυχία. Όμως η εταιρεία δεν φαίνεται να κάνει πίσω από τις φιλοδοξίες της στον τομέα της υγείας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Andy Jassy να ισχυρίζεται στην κλήση κερδών αυτής της εβδομάδας ότι σχεδιάζει να ανοίξει περίπου 12νέες τοποθεσίες Amazon Pharmacy μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά της CVS, οι στενοί δεσμοί της εταιρείας με τον ασφαλιστικό τομέα έχουν παρεμποδίσει τη συνολική αγοραία αξία της. Η εταιρεία έχασε τις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του κόστους από το Medicare Advantage, το ιδιωτικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές περιλαμβάνουν μεγαλύτερη εστίαση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης – σε μεγάλο βαθμό λόγω των εξαγορών που πραγματοποίησε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Η CVS απέκτησε πέρυσι το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης Oak Street Health σε μια συμφωνία αξίας 10,6 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρός της Mike Pykosz δήλωσε στην κλήση κερδών αυτής της εβδομάδας ότι η ενσωμάτωση της Oak Street με την Aetna που ανήκει στην CVS και την υπηρεσία υγείας στο σπίτι Signify, αποτελεί καλό οιωνό για την καλύτερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης. «Έχουμε πολλές δυνατότητες στην αγορά για να αλλάξουμε πραγματικά την πορεία της υγείας των ασθενών, είτε πρόκειται για επανεισαγωγές στο νοσοκομείο είτε για τη διαχείριση των πιο πολύπλοκων χρόνιων ασθενών», τόνισε. «Και έτσι, νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο στο οποίο διαδραματίζεται ένα μεγάλο μέρος αυτής της εταιρικής σχέσης είναι σε αυτό το χώρο για την επίτευξη ενός βαθύτερου επιπέδου αντίκτυπου, επειδή έχουμε τους πόρους, τα προγράμματα και την τεχνογνωσία».

Παρόλα αυτά, ο Singh της Kantar βλέπει ένα μέλλον για τους λιανοπωλητές που παίζουν ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη, κυρίως επειδή υπάρχει ζήτηση. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι το πώς θα βγάλουν κέρδος από αυτό. «Όποιος το κάνει σωστά, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος».

Πηγή: ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *