Τότε έρχεται η στιγμή που περιμένατε. Το μωρό έρχεται επιτέλους στο σπίτι. Οι γονείς είναι ανήσυχοι, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί. Τι πρέπει να κάνουν; Τι πρέπει να γνωρίζουν για να είναι ασφαλείς; Τίθενται πολλά ερωτήματα σε διάφορους τομείς.

Ένα από τα κύρια θέματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς είναι ο ύπνος. Πολλοί γονείς, ιδίως οι μητέρες, φοβούνται να αφήσουν τα μωρά τους να κοιμούνται μόνα τους σε άλλο δωμάτιο ή ακόμη και στο κρεβάτι.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την πρακτική αυτή, η οποία διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού των βρεφών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Από την άλλη πλευρά, άλλοι υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή προάγει το θηλασμό και την ενσωμάτωση των πολιτιστικών και οικογενειακών αξιών. Αυτός ο διχασμός προκαλεί περαιτέρω σύγχυση στους γονείς οι οποίοι, αντιμέτωποι με πληθώρα πληροφοριών, δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν.

Οι Gabrielle Fréchette-Boire και Evelyne Touchette, ερευνήτριες στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, Trois-Rivières, και ειδικοί σε θέματα ύπνου στην πρώιμη παιδική ηλικία και στον παιδικό και εφηβικό ύπνο, διερευνούν τα επιστημονικά ευρήματα και παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο.

Ο ύπνος με το μωρό σημαίνει ότι οι γονείς κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο ή στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό. Σε μια πρόσφατη καναδική έρευνα, περίπου το 1/3 των μητέρων κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους και το 40% δήλωσε ότι δεν είχε κοιμηθεί ποτέ με το μωρό του – σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Κεμπέκ στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το 1/3 των μητέρων κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με το βρέφος τους. Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζει ότι «για τους πρώτους έξι μήνες, είναι ασφαλέστερο για τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα σε ένα κρεβατάκι στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους».



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *