Σε μια κλωστή κρέμεται η ζωή των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση τη Δευτέρα (06/05) αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων που ήρθε στο τραπέζι από την Αίγυπτο και το Κατάρ όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ επέλεξε να μην μετακινηθεί από τις θέσεις της ανάβοντας «το πράσινο φως» για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις ανησυχούν τις οικογένειες ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και εκτιμούν πως αυτή ίσως να ήταν μια τελευταία ευκαιρία να δουν ζωντανούς τους ανθρώπους τους. Σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση Netanyahu απέκλεισαν το βράδυ της Δευτέρας την οδό Μπέγκιν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από τις αρχές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός που θα επιτρέψει την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.

Κραυγή αγωνίας

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο «Κανάλι 12», η μητέρα του αιχμάλωτου Matan Zangauker, απευθύνθηκε απευθείας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu για να πει ότι πρέπει να δείξει «ηγέτης» και να καταλήξει σε συμφωνία.

«Αν η κυβέρνησή μας και ο πρωθυπουργός χάσουν αυτή την ευκαιρία, η οποία είναι ίσως η τελευταία μου ευκαιρία να δω τον Matan να επιστρέφει στο σπίτι και άλλες οικογένειες να δουν τον αγαπημένο τους να επιστρέφει στο σπίτι, θα βγάλω όλους τους Ισραηλινούς έξω», δήλωσε ο Einav Zangauker.

«Οι δρόμοι θα καούν, η χώρα θα καεί… Δεν μπορείτε να παίζετε έτσι με τις ζωές των ανθρώπων», συμπλήρωσε ευρισκόμενη σε συναισθηματική φόρτιση.

«Ήρθε η ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδείξει τη δέσμευσή της προς τους πολίτες της»

Όπως μεταφέρει η Haaretz, το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών χαιρέτισε την αποδοχή της πρότασης της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων από την Αίγυπτο και το Κατάρ τη Δευτέρα.

«Τώρα ήρθε η ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδείξει, με πράξεις, τη δέσμευσή της προς τους πολίτες της», δήλωσε το Φόρουμ. «Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λάβει την αποδοχή της Χαμάς και να τη μετατρέψει σε συμφωνία για την επιστροφή όλων [των ομήρων]».

Σύμφωνα με μια ξένη διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις και μίλησε στη Haaretz, το περίγραμμα που αποδέχθηκε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας είναι, στον πυρήνα του, το ίδιο με την αιγυπτιακή πρόταση την οποία το Ισραήλ έχει ήδη εγκρίνει.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *