Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, παρά την εντολή του Ισραήλ να αρχίσει η εκκένωση των ανθρώπων από τη Ράφα στο νότο της Γάζας.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό πνεύμα και μεγαλοψυχία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντούλ Λατίφ αλ-Κανού.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι χρειάζεται μια συμφωνία που να προβλέπει «μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την εκπλήρωση των αιτημάτων του λαού μας».

Το Ισραήλ έχει απορρίψει δημοσίως μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ανώτερα στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τις συνομιλίες εκεχειρίας από «προσωπικά συμφέροντα»

Τα σχόλια του εκπροσώπου ήρθαν αφού ο στρατός του Ισραήλ διέταξε νωρίς τη Δευτέρα (6/5) την εκκένωση των Παλαιστινίων από την ανατολική Ράφα, ενόψει μιας από καιρό απειλούμενης χερσαίας εισβολής στη νότια πόλη της Γάζας, η προοπτική της οποίας έχει προκαλέσει ευρεία παγκόσμια ανησυχία.

Καμία πρόοδος

Αφού ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών εκεχειρίας στο Κάιρο απέτυχε να σημειώσει σημαντική πρόοδο το Σαββατοκύριακο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς κατευθύνθηκε πίσω στο Κατάρ, όπου εδρεύει ο πολιτικός της επικεφαλής, Ισμαήλ Χανίγια.

«Η ηγεσία του κινήματος βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής και παραταξιακής διαβούλευσης μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο», δήλωσε ο αλ-Κανού.

Οποιαδήποτε εκεχειρία επιτευχθεί θα είναι η πρώτη μετά την εβδομαδιαία εκεχειρία του Νοεμβρίου, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όμως οι διαπραγματευτικές προσπάθειες για να σταματήσουν τον επτάμηνο πόλεμό τους έχουν βαλτώσει εν μέρει λόγω της απαίτησης της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, καθώς και των όρκων του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις και να συντρίψει τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς στη Ράφα.

Το αίτημα της Χαμάς για πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών είναι κάτι που «καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι «θα επιτρέψει στη Χαμάς να ελέγξει και πάλι στρατιωτικά τη Λωρίδα της Γάζας» και να προετοιμαστεί για μια νέα «7η Οκτωβρίου, όπως έχει υποσχεθεί να κάνει».

Ανώτερα στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τις συνομιλίες εκεχειρίας από «προσωπικά συμφέροντα». Το γραφείο του Νετανιάχου το χαρακτήρισε αυτό «απόλυτο ψέμα» και δήλωσε ότι «η Χαμάς είναι αυτή που σαμποτάρει κάθε συμφωνία, μη υποχωρώντας ούτε εκατοστό από τις ακραίες απαιτήσεις της».



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *