Στις κοινές δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) η ατμόσφαιρα μοιάζει θερμή και εγκάρδια, έως και ενθουσιώδης. Κατ’ ιδίαν όμως τα αισθήματα μεταξύ των αδελφών ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν είναι αδελφικά.

Η αμηχανία είναι εμφανής κυρίως στους Γάλλους της RN, του διάδοχου κόμματος της οικογενείας Λεπέν που από το 2022 απέκτησε ως επικεφαλής ένα νεαρότατο σε ηλικία πολιτικό (το Σεπτέμβριο κλείνει τα 29), τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι εκπρόσωποι αμφοτέρων των κομμάτων μετέχουν στην ακροδεξιά παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID). Αλλά οι εσωκομματικές αντιπαλότητες και οι διαμάχες στο AfD, όπως βέβαια και οι ακραίες θέσεις του σε ορισμένα θέματα, φέρνουν σε δύσκολη θέση και εκθέτουν κάποιες φορές τη RN και τα στελέχη της. Πλήττουν κυρίως την εικόνα του Ζορντάν Μπαρντελά, του «πουλέν» της Μαρίν Λεπέν, που ανέλαβε να προσδώσει στη γαλλική ακροδεξιά ένα πιο ήπιο και διαλλακτικό προσωπείο, λιγότερο φοβιστικό ή αποκρουστικό για επτά στους δέκα Γάλλους ψηφοφόρους – βάσει των δημοσκοπήσεων το 29% θα ψηφίσει ανενδοίαστα τη RN στην ευρωαναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

«Η RN θέλει να κρατήσει αποστάσεις από το AfD και έχει κανονίσει να συναντηθεί μετεκλογικά τους Γερμανούς εταίρους της για να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους και την περαιτέρω πορεία τους στο πλαίσιο της παράταξης Ταυτότητα και Δημοκρατία», γράφει ο Ζακ Πογκάμ στη «Les Echos». Διότι «οι έριδες και τα σκάνδαλα των Γερμανών ομοϊδεατών τους πολλαπλασιάζονται και ενοχλούν τα στελέχη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, το οποίο πασχίζει να εμφανίσει μια εικόνα καθησυχαστική, ήπια και νηφάλια, που ωφελεί τον δημοφιλέστατο και προηγούμενο στις δημοσκοπήσεις Ζορντάν Μπαρντελά», εξηγεί ο γάλλος ρεπόρτερ.

Κατασκοπεία υπέρ των εχθρών

Οι σχέσεις RN και AfD άρχισαν να ψυχραίνονται τον Ιανουάριο, όταν ο γερμανικός τύπος αποκάλυψε μια συνάντηση πολλών στελεχών του AfD στην οποία συζητήθηκε ένα «σχέδιο για το μεταναστευτικό», που προβλέπει την απέλαση στις χώρες προέλευσης εκατομμυρίων μεταναστών στη Γερμανία, ακόμα και όσων έχουν αποκτήσει και γερμανική υπηκοότητα.

Έκτοτε οι εξελίξεις στη γερμανική Ακροδεξιά γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές για τη γαλλική. Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της λίστας του AfD στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές Μαξιμίλιαν Κραχ αντιμετωπίζει πλέον στη Γερμανία κατηγορίες για διαφθορά μετά από τη σύλληψη ενός εκ των συνεργατών και βοηθών του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Σε ταξίδι του στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο εξάλλου και ο Κραχ συνελήφθη και ανακρίθηκε από το FBI ως ύποπτος για χρηματοδότηση και από την Κίνα και τη Ρωσία. Για την υπόθεση αυτή την ώρα αυτή οι γερμανικές αρχές έχουν ξεκινήσει διπλή προκαταρκτική έρευνα. Το AfD ζήτησε από τον Κραχ να αποτραβηχτεί από την προεκλογική εκστρατεία διότι βλάπτει το κόμμα, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Στη Γαλλία οι επαφές και δοσοληψίες του AfD με τους κεντρικούς γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης φέρνουν στην επιφάνεια την προ δεκαετίας υπόθεση των σκοτεινών σχέσεων μεταξύ του τότε Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά. Διότι το 2014 το κόμμα της Λεπέν είχε πάρει δάνειο 9,5 εκατ. δολαρίων από ρωσική τράπεζα που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Το δάνειο έχει πλέον αποπληρωθεί, σχέσεις του διαδόχου πολιτικού σχήματος (της Εθνικής Συσπείρωσης ή RN) με τη Ρωσία και τον Πούτιν θεωρείται ότι πλέον δεν υπάρχουν, ωστόσο μια Εξεταστική Επιτροπή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για ξένες παρεμβάσεις, τη σύσταση της οποίας το ίδιο το RN είχε ζητήσει, απεφάνθη ότι το κόμμα είχε διαδραματίσει ρόλο Δούρειου Ίππου για τη Μόσχα, προωθώντας τα ρωσικά συμφέροντα στη Δύση.

Αλλαγή ατζέντας

Η ανακίνηση ενοχλητικών υποθέσεων, οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και οι υποψίες για σκοτεινές σχέσεις με τους Ρώσους ή με αδελφά εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης που επίσης έχουν ανάλογες περιπέτειες δεν ευνοεί τα εκλογικά σχέδια της RN, που με 29% στις προθέσεις ψήφου προηγείται μακράν της παράταξης του Μακρόν στην τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε η OpinionWay-Vae Solis για τη «Les Echos».

Η RN πασχίζει να αλλάξει ατζέντα. Επιπλέον, πασχίζει να κρατήσει μακριά από την επικαιρότητα και μια υπόθεση για πιθανή υπεξαίρεση εκ μέρους συνεργατών ευρωβουλευτών του κόμματος, για την οποία δικάζεται η ίδια η Μαρίν Λεπέν στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Ασφαλώς οι Γάλλοι δημοσιογράφοι δεν χάνουν ευκαιρία να επαναφέρουν τις εκκρεμότητες αυτές στην επικαιρότητα. Την περασμένη Κυριακή μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3 ο Ζορντάν Μπαρντελά προσπάθησε να καθησυχάσει τους τηλεθεατές και ψηφοφόρους διαβεβαιώνοντας ότι «το ζήτημα των μετεκλογικών συμμαχιών και συμμάχων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εθνικών ψηφοφοριών και τις δυνάμεις που θα διαμορφωθούν».

«Η θητεία της παρούσης Ευρωβουλής τελείωσε, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στις 10 Ιουνίου. Δεν θα μας σύρουν εκεί που δεν θέλουμε να πάμε. Με παρέμβαση της ίδιας της Μαρίν Λεπέν κρατάμε αποστάσεις από ορισμένες υποθέσεις του AfD που μας βρίσκουν αντίθετους και δεν μας αφορούν εξάλλου», δήλωσε στη «Les Echos» ευρωβουλευτής της RN, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια για απομόνωση του AfD, τουλάχιστον προεκλογικά.

Πηγή: ot.gr



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *