«Αυτή η ομάδα των πρωταθλητών δεν πρόκειται να φύγει- είμαστε εδώ για τη μεγάλη διαδρομή! Θα γίνουμε καλύτεροι κι αν παραμείνουμε ο εαυτός μας βλέπω τον 20ο μας τίτλο ως την αρχή μιας νέας δεκαετίας επιτυχιών. Είναι πάντοτε δύσκολο στο ποδόσφαιρο να είσαι απόλυτα σίγουρος για το μέλλον επειδή το παιχνίδι έχει τη συνήθεια να σου βάζει εμπόδια, αλλά δεν ζω σε έναν φανταστικό κόσμο». Πρόκειται για το απόσπασμα του μηνύματος του Αλεξ Φέργκιουσον που δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα του αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι, την Κυριακή 5 Μαΐου 2013.

Δύο ημέρες αργότερα, σαν σήμερα πριν από έντεκα χρόνια, διέρρευσε στον Τύπο η μεγάλη είδηση. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον εγκαταλείπει την προπονητική ύστερα από 39 χρόνια εκ των οποίων τα 27 στον πάγκο των Κόκκινων Διαβόλων. Φεύγοντας άφηνε κληρονομιά 13 τίτλους πρωταθλήματος, δύο Τσάμπιονς Λιγκ και συνολικά 37 τρόπαια. Η Γιουνάιτεντ είχε ξεπεράσει πλέον σε τίτλους τη μεγάλη αντίπαλο, Λίβερπουλ και θεωρούνταν η πιο δημοφιλής ομάδα του κόσμου.

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα μόλις είχε σκεπάσει τον ουρανό του Ολντ Τράφορντ.

Η δεκαετία που μεσολάβησε από τον 20ο τίτλο στο πρωτάθλημα δεν ήταν τελικά η απαρχή ενός νέου κύκλου επιτυχιών αλλά ο ανήφορος των δεινών.

Η ποδοσφαιρική αυτοκρατορία που άφησε ο Φέργκιουσον καταλήφθηκε εκ των έσω και παρέδωσε οριστικά πνεύμα στις 5 Μαΐου 2024, στο μικρό γήπεδο του Σέλχαρστ Παρκ του Λονδίνου. Εκεί όπου η Γιουνάιτεντ υπέστη μία ακόμα ταπεινωτική ήττα με 4-0 από την Κρίσταλ Πάλας από την οποία ηττήθηκε δύο φορές μέσα στη σεζόν, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Και ο πιο απαισιόδοξος οπαδός της Γιουνάιτεντ δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις 8 Μαΐου 2013, όταν το κλαμπ ανακοίνωνε και επίσημα την αποχώρηση του Φέργκιουσον, την ελεύθερη πτώση που θα ακολουθούσε η ομάδα τους.

Η ήττα από τους Αετούς επιβεβαίωσε αυτό που φαντάζονταν όλοι τους τελευταίους μήνες. Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση. Τα 81 γκολ που έχει δεχτεί φέτος σε όλες τις διοργανώσεις αποτελούν αρνητικό ρεκόρ 47 χρόνων.

Οι 13 ήττες στο πρωτάθλημα είναι νέο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του κλαμπ στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η όγδοη θέση στη βαθμολογία αφήνει την ομάδα εκτός Ευρώπης και η μοναδική ελπίδα είναι πλέον ο τελικός του Κυπέλλου απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στις 25 Μαΐου. Η Γιουνάιτεντ έχει μετατραπεί σε έρμαιο της ειρωνείας του προπονητή της Κρίσταλ Πάλας Ολιβερ Γκλάσνερ ο οποίος δήλωσε μετά την ιστορική νίκη της ομάδας του πως οι παίκτες του δεν έπαιξαν καλά στο πρώτο ημίχρονο.

Το πόστερ της κατάρρευσης έχει την εικόνα του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτης της ομάδας, του Κασεμίρο. Του ποδοσφαιριστή που αμείβεται με σχεδόν 22 εκατ. ευρώ ετησίως και τον μετέτρεψαν σε παιχνίδι οι παίκτες της Κρίσταλ Πάλας. Και οι οκτώ ντρίμπλες που επιχείρησαν απέναντί του ήταν επιτυχημένες -ένα ακόμα φετινό αντι-ρεκόρ.

Οι οπαδοί ζητούν την άμεση απόλυση του Ερικ Τεν Χαγκ και ο Ολλανδός πιθανόν τους τρολάρει δηλώνοντας πως είναι ο κατάλληλος προπονητής της ομάδας τους.

Την απομάκρυνση του Τεν Χαγκ ζητούν και πρώην άσοι της Γιουνάιτεντ.

Κατά τον Πολ Σκόουλς η 13η ήττα στο πρωτάθλημα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Το στοιχείο που εντυπωσίασε περισσότερο τον άγγλο πρώην διεθνή μέσο ήταν η έλλειψη προσπάθειας των παικτών.

Ο Μάικλ Οουεν αναρωτιέται για την παθητικότητα της ηγεσίας του κλαμπ κι αν αντιλαμβάνεται τα όσα διακυβεύονται στα τελευταία ματς διατηρώντας τον Τεν Χαγκ στη θέση του.

Στα τρία τελευταία παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ η Γιουνάιτεντ καλείται να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο Αρσεναλ, τη Νιουκάστλ και την Μπράιτον. Ο Ασλεϊ Γιανγκ θεωρεί πολύ πιθανό να μην καταφέρει να πετύχει νίκη η ομάδα του Τεν Χαγκ.

Ο πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ Τζέιμι Κάραγκερ θεωρεί «τελειωμένο» τον Κασεμίρο λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν ήταν ατζέντης του θα ήταν ήδη στο τηλέφωνο με ομάδες του MLS ή της Σαουδικής Αραβίας. Για τον επίσης Βραζιλιάνο Αντονι ζήτησε να το «βουλώσει» και να βγει από το γήπεδο, βλέποντας τον να ψιθυρίζει στους συμπαίκτες του βάζοντας το χέρι του μπροστά στο πρόσωπό του.

Στο στόχαστρο του Κάραγκερ βρέθηκε και ο Γκάρι Νέβιλ για τις τοποθετήσεις του στην αρχή της σεζόν, όταν μεταξύ άλλων έλεγε πως ο Γιούργκεν Κλοπ θα ήθελε πολύ να αλλάξει τους παίκτες της μεσαίας γραμμής της Λίβερπουλ με αυτούς που διαθέτει η Γιουνάιτεντ.

Δυστυχώς για τον Νέβιλ, έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο και τα αδέρφια Γκλέιζερ για να μπορεί να τους φορτώσει τις ευθύνες για το ναυάγιο όπως έκανε την τελευταία δεκαετία.

Στην αναμπουμπούλα υπάρχουν πάντοτε κι αυτοί που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Ενας απ’ αυτούς είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο που θέλει να δοκιμάσει για δεύτερη φορά την τύχη του στο Ολντ Τράφορντ. Προς το παρόν η Γιουνάιτεντ δεν σκέφτεται τη λύση του Πορτογάλου. Στο ποδόσφαιρο ωστόσο ποτέ μη λες ποτέ.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *