Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Μπανζούλ της Γκάμπια (φωτογραφία, επάνω, από το Χ).

Σύμφωνα με την «προεδρία» στα κατεχόμενα, ο Τατάρ κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ν’ αυξήσουν τη συνεργασία με το ψευδοκράτος και επίσης να λάβουν μέτρα «για τον τερματισμό της απάνθρωπης απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο Τατάρ είπε ότι είναι ευγνώμων στον Οργανισμό για τα πολυάριθμα ψηφίσματά του για την Κύπρο

Είπε ότι το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού καθώς και με τα «αδελφά κράτη μέλη» σ’ έναν οδικό χάρτη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε σε διάφορα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν όπως επισκέψεις υψηλού επιπέδου στο ψευδοκράτος, συμμετοχή τουρκοκυπρίων αθλητών στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης και αποδοχή «των διαβατηρίων» του ψευδοκράτους «ως ταξιδιωτικού εγγράφου».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι είναι ευγνώμων στον Οργανισμό για τα πολυάριθμα ψηφίσματά του για την Κύπρο, «τα οποία έχουν καλέσει τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η απάνθρωπη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό λαό».

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υποστήριξε ότι «παρά τις αναρίθμητες διαπραγματευτικές διαδικασίες τα τελευταία 56 χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν απέδωσαν αποτέλεσμα, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Νέο όραμα»

Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε τη συγκατάθεσή της από την ομοσπονδιακή βάση και υπέβαλε ένα «νέο όραμα» με βάση «τις πραγματικότητες επί του εδάφους».

Επανέλαβε τα περί «δύο χωριστών λαών» και «δύο κρατών» κα είπε ότι η λύση θα επέλθει μέσω της αναγνώρισης αυτής της πραγματικότητας.

Ο Τατάρ υπογράμμισε ότι η αποστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, έχει ορίζοντα έξι μηνών και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν την αποστολή της «εντός των ορίων της εντολής της».

Κατά την παραμονή του στην Γκάμπια, ο Τατάρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Αντάμα Μπάροου, τον οποίο ενημέρωσε για το Κυπριακό και ζήτησε τη στήριξή του στα «δίκαια του τουρκοκυπριακού λαού».

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *