Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας και συγκεκριμένα την παλαιστινιακή πλευρά του στρατηγικού χώρου τα ξημερώματα Τρίτης, σύμφωνα με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Το πέρασμα της Ράφα είναι μία από τις κύριες οδούς παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε την Τρίτη ότι το κλείσιμό της θέτει σε κίνδυνο τη βοήθεια για τους πρόσφυγες στον θύλακα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – σύμφωνα με το Axios – βρίσκουν καταφύγιο στη νότια πόλη της Γάζας. Από τη Ράφα έχουν ήδη εκδιωχθεί 150.000 άτομα, κινούμενα προς την Χαν Γιουνίς.

«Η συνεχιζόμενη διακοπή της εισόδου της βοήθειας και των προμηθειών καυσίμων στο πέρασμα της Ράφα θα σταματήσει την κρίσιμη ανθρωπιστική ανταπόκριση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» UNRWA

Η UNRWA υποστήριξε ότι η διακοπή στο πέρασμα της Ράφα θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για τη βόρεια Γάζα, για την οποία ένας υποστηριζόμενος από τον ΟΗΕ οργανισμός προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι κινδυνεύει με λιμό. Η διευθύντρια της USAID Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο λιμός είχε ήδη αρχίσει. «Η καταστροφική πείνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ειδικά στη βόρεια Γάζα θα γίνει πολύ χειρότερη αν διακοπούν αυτές οι διαδρομές εφοδιασμού», πρόσθεσε η UNRWA.

Ένας Παλαιστίνιος αντιδρά κοιτάζοντας το αίμα στο έδαφος, σε στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ σε κέντρο διανομής βοήθειας της UNRWA, στην πολύπαθη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 13 Μαρτίου 2024. REUTERS/Mohammed Salem

«Δεν θα έχει επιπτώσεις στη βόρεια Γάζα» που βρίσκεται υπό βαρύ λιμό – Αλλά στην νότια Γάζα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κατάληψη του περάσματος της Ράφα δεν θα έχει επιπτώσεις στη βόρεια Γάζα, η οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας από το πέρασμα Erez στα βόρεια σύνορα μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ. Αυτό το πέρασμα άνοιξε ξανά την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι τα στρατεύματα των IDF ανέλαβαν τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα. Με τις ειδικές δυνάμεις να πραγματοποιούν «σαρώσεις» στην περιοχή, πρόσθεσε.

Το πέρασμα της Ράφα ήρθε στο προσκήνιο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα πριν από την επιχείρηση των IDF, δήλωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι επειδή το πέρασμα της Ράφα θα κλείσει για την είσοδο βοήθειας, το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει αμέσως το κοντινό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.

Το πέρασμα αναμένεται να ανοίξει πάλι την Τετάρτη κατά δήλωση του Ισραήλ που μετέφεραν και οι ΗΠΑ

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ να ανοίξει την Τετάρτη και να επεξεργαστεί τα φορτηγά με βοήθεια από την Αίγυπτο που περνούσαν από το πέρασμα της Ράφα. Ο στρατηγός των IDF που είναι υπεύθυνος για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αλλά ακύρωσε το ταξίδι του προκειμένου να βρίσκεται επί τόπου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης Νετανιάχου έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη τους τελευταίους μήνες.Τα σχέδια του Ισραήλ για τη Ράφα αποτέλεσαν ιδιαίτερο σημείο έντασης. Ο Μπάιντεν δέχεται τεράστια πολιτική πίεση από νέους υποψήφιους ψηφοφόρους και Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για την άνευ όρων υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα 90 Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις πωλήσεις επιθετικού οπλισμού στο Ισραήλ λόγω των συνεχών διακοπών της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *