Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν ήδη ξεκινήσει βασικές διαπραγματεύσεις για το ποιος θα αναλάβει τις κύριες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις εκλογές τον επόμενο μήνα.

Οι ψηφοφόροι σε όλη ΕΕ κατευθύνονται στις κάλπες μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου για να επιλέξουν την επόμενη ομάδα εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι top θέσεις εργασίας στην ΕΕ, οι οποίες δεν εκλέγονται άμεσα, θα καταργηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Κυριαρχώντας στη χάραξη κεντρικών πολιτικών, οι Βρυξέλλες επηρεάζουν τελικά τα προς το ζην 450 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την περιοχή.

Διπλωμάτες εντός της ΕΕ προσπαθούν ήδη να καταλάβουν ποιος θα ηγηθεί των τριών μεγάλων θεσμών τα επόμενα χρόνια: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, είπαν στο CNBC ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παραμείνει στη θέση της.

Η Φον ντερ Λάιεν εκτοξεύτηκε στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής το 2019, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έριξε το όνομά της στο ρινγκ για να ξεκλειδώσει ένα αδιέξοδο για ένα συνολικό πακέτο «κορυφαίων θέσεων εργασίας» που περιλάμβανε την Κριστίν Λαγκάρντ ως τη νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η φον ντερ Λάιεν έχει μεγάλη υποστήριξη από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών», δήλωσε στο CNBC μια από τις τρεις πηγές μέσω τηλεφώνου.

Η παρέμβαση Μακρόν

Η ίδια πηγή πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Μακρόν, ο εγκέφαλος πίσω από τον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, δεν έχει δείξει ακόμη την υποστήριξή του για μια ακόμα θητεία της φον ντερ Λάιεν και η πηγή υποστήριξε ότι διατηρεί κάποιο περιθώριο ελιγμών όταν αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες μετά την εκλογή.

Μάλιστα, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Μακρόν διατύπωνε την ιδέα να επιστρέψει ο προηγούμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην πολιτική της ΕΕ και να ηγηθεί της Κομισιόν.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο CNBC ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί τη σιωπή για να ασκήσει πίεση στη φον ντερ Λάιεν . Η τρίτη πηγή είπε ότι ο Ντράγκι πιθανότατα δεν θα αναλάβει τη δουλειά, αλλά συμφώνησε ότι ήταν ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στη φον ντερ Λάιεν. Το CNBC επικοινώνησε με το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της σημερινής προέδρου της Κομισιόν, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές σε ολόκληρη την ΕΕ, ωστόσο, ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποιους συμβιβασμούς με ακροδεξιούς πολιτικούς καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των εδρών στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Το μοίρασμα

Οι τρεις πηγές είπαν επίσης στο CNBC ότι εάν η φον ντερ Λάιεν συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε αναμένεται ότι ένα μέλος της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής ομάδας θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού που συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών από όλη την έθνη της ΕΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen είναι τα δύο ονόματα που συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Με τον τυπικό τρόπο των Βρυξελλών που προσπαθεί να μοιράσει τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των κομμάτων με τις περισσότερες ψήφους, αυτή η επιλογή θα αφήσει τον ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου, που είναι ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις, στη φιλελεύθερη ομάδα Renew. Εδώ, ο Kaja Kallas, ο Εσθονός πρωθυπουργός, θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος.

Μόλις ένας μήνας απομένει πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, οι συζητήσεις για την κατανομή των επόμενων κορυφαίων θέσεων εντείνονται. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων.

Ανεξάρτητα από το ποιος ηγείται της ΕΕ, τα επόμενα πέντε χρόνια χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στην άμυνα και στο πώς θα περιοριστούν ορισμένες εξαρτήσεις από την Κίνα και, σε κάποιο βαθμό, από τις ΗΠΑ.

Πηγή ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *