Στο κυνήγι της ψήφου επιδίδονται οι αρχηγοί των κομμάτων, ξορκίζοντας την αποχή με το επιχείρημα της κάλπης «εθνικής» σημασίας, αφού από τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους δεν θα κριθεί μόνο ποια παράταξη στην Ελλάδα θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία της ή θα κάνει την ανατροπή, αλλά και ποιοι από τις Βρυξέλλες θα παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς «με ή χωρίς εμάς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έθεσε τον εκλογικό πήχη στο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή στο 33%, συνεχίζει να «ξορκίζει» τη χαλαρή ψήφο, επιμένοντας στον «εθνικό χαρακτήρα» της διαδικασίας και διαφημίζοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του κυρίως στον τομέα της οικονομίας και στα «πατριωτικά» ζητήματα – κι ας δέχεται ομοβροντία επιθέσεων για την εξωτερική του πολιτική.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ασκεί σκληρή κριτική στον «εγκλωβισμένο στην εικονική πραγματικότητα» πρωθυπουργό για κάθε θέμα της καθημερινότητας του πολίτη, ενώ εκμεταλλευόμενος το «γκελ» στους πολίτες, μιλάει και υπόσχεται μια «νέα σχέση πολίτη – πολιτικής».

Όσο για τους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Χαρτίτση, πρωτίστως πολεμούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και, δευτερευόντως, την αξιωματική αντιπολίτευση Κασσελάκη – ο καθείς για τους δικούς του λόγους – και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ως συνήθως, όλους και όλες.

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Από τη μία, το ΠΑΣΟΚ, που έζησε τη – δημοσκοπική – χαρά του δεύτερου κόμματος, το προηγούμενο διάστημα, αλλά σχετικά σύντομα επέστρεψε στην τρίτη, δεν επιδιώκει μόνο την πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να πείσει ότι αποτελεί την αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, βάζοντας τα θεμέλια για τη διεκδίκηση της επαναφοράς στις «παλιές δόξες» μιας κυβερνώσας παράταξης.

Και από την άλλη, η Νέα Αριστερά, που προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί να αποδείξει ότι διαφέρει από τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» και, ίσως κάποτε, να πάρει τη θέση του.

Προς το παρόν, όμως, αυτό που επιθυμούν οι Έλληνες – οι οποίοι, όχι αδίκως και όχι λόγω χιλιομέτρων – νιώθουν πολύ μακριά από τις Βρυξέλλες – είναι απαντήσεις στα προβλήματά τους, με πρώτο και κύριο την ακρίβεια και, ακολούθως, ποιοτικές και μη δαπανηρές υπηρεσίες υγείας και παιδείας.

Μητσοτάκης: Έκκληση για συσπείρωση από τη Χίο

Μήνυμα συσπείρωσης απέναντι στη χαλαρή ψήφο, αλλά και επίκληση της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα στον τόπο, έστειλε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Χίο (σ.σ. λες και αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, θα επικρατήσει πολιτική αστάθεια…).

«Σκεφτείτε λίγο πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα το 2024 σε σχέση με το 2019, όσον αφορά τις γεωπολιτικές αστάθειες», κάλεσε τους πολίτες, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο ανοιχτό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, και υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη θα κληθεί, τα επόμενα πέντε χρόνια, να παίξει έναν πολύ πιο ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο «και η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη μετεξέλιξη της Ευρώπης σε νέα γεωπολιτική δύναμη. Έχουμε λόγο και συμφέρον να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Και επανέλαβε πως επειδή ακούει «διάφορους από την αντιπολίτευση να ισχυρίζονται ότι οι ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας, τους απαντώ: Σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης. Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των εκλογών και οι πολίτες ας στείλουν και πάλι μήνυμα ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εντολή την οποία μας έδωσαν τον περασμένο Ιούνιο, να κυβερνήσουμε για μία τετραετία και να δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που η χώρα έχει τόσο ανάγκη».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «τετραετία μεγάλων δομικών αλλαγών, που θα βάλουν για τα καλά την Ελλάδα σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρώπη» από την κυβέρνησή του, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να υπογραμμίζει πως όποτε ο Μητσοτάκης μιλάει για δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εννοεί κυρίως ιδιωτικοποιήσεις.

«Στις κάλπες λοιπόν της 9ης Ιουνίου, θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να ξανακάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συσπείρωσης της παράταξής μας, να πάμε να ψηφίσουμε, να μην αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκλογές με οποιαδήποτε αίσθηση χαλαρότητας ή αδιαφορίας», επιμένει ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε κ. Μητσοτάκη

Η Κουμουνδούρου, πάντως, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου, αντιπαραθέτει στα κυβερνητικά επιτεύγματα την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν «με 80.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστίαση», την ώρα που, όπως αναφέρει, «ο κ. Μητσοτάκης παραμένει εγκλωβισμένος στην εικονική πραγματικότητα που ο ίδιος και οι επικοινωνιολόγοι του έχουν επινοήσει».

«Από τη Χίο θριαμβολόγησε διότι, σε αντίθεση με ‘πριν από πέντε χρόνια που έρχονταν νέοι στα γραφεία των εργοδοτών ψάχνοντας για δουλειά’, σήμερα, οι εργοδότες τού εκφράζουν το παράπονο ότι… ‘δεν βρίσκουν εργαζόμενους’. Ο κ. Μητσοτάκης βάφτισε το παραπάνω, ‘αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής πολιτικής, η οποία προέταξε τη μείωση της ανεργίας ως πρωταρχικό στόχο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε κ. Μητσοτάκη».

Και κάνει λόγο για «σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, που συστηματικά υπηρετεί η ΝΔ: με τους χαμηλούς μισθούς, τις μηδενικές σχεδόν αυξήσεις και τις ‘ευέλικτες’ μορφές εργασίας, που, παράλληλα με την απονέκρωση της Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν οδηγήσει στην φτωχοποίηση των εργαζομένων. Και έχουν ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουλεύουν τις περισσότερες ώρες εργασίας, αλλά να έχουν σχεδόν την μικρότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ».

Όπως υποστηρίζει, διέξοδο από το καθεστώς «των μισθών πείνας και της εργασιακής ζούγκλας, μπορεί να δώσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την αύξηση του μέσου μισθού και την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς. Και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλους και όλες».

Νέα Αριστερά:

Τις αναφορές του πρωθυπουργού στην Χίο σχολίασε και η Νέα Αριστερά, ζητώντας από τους πολίτες «να κάνουν πραγματικότητα τους φόβους του κ. Μητσοτάκη και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής της ΝΔ».

«Ο πρωθυπουργός από την Χίο θριαμβολόγησε για την πορεία της οικονομίας, τις αυξήσεις στους μισθούς, τις θέσεις εργασίας, το ΕΣΥ, συνεχίζοντας τους πανηγυρισμούς του υπουργού ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων, τον οποίο δια μαγείας ο κύριος Σκρέκας… εξαφάνισε», σημειώνει για να επισημάνει ότι, «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη καταγράφεται πράγματι ανάπτυξη». Την ίδια ώρα, όμως, «το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται, οι Έλληνες πολίτες είναι πρωταθλητές στις δαπάνες για την υγεία και η χώρα πρωταθλήτρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς».



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *