Ανοιχτά παραμένουν τα σενάρια και οι επιλογές για το Πολεμικό Ναυτικό. Και δεδομένες οι ανάγκες του.
Τα ενδεχόμενα απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων απομακρύνονται όλο και περισσότερο, αφού όπως λένε πηγές με γνώση των εξελίξεων οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού καθιστούν τόσο τις αμερικανικές LCS που απελευθερώνονται, αλλά και τις άλλες επιλογές που είχαν πέσει στο τραπέζι κρίνονται τουλάχιστον ακατάλληλες για τις ανάγκες της Ελλάδας.
Και αυτό γιατί όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές κανένα Ναυτικό δεν πουλά κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει, παρά μόνο πλοία τα οποία είναι ασύμφορο να επισκευαστούν.
Τούτων δοθέντων το Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί ως πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες, με στελέχη να υπογραμμίζουν ότι τα συγκεκριμένα καράβια δεν μπορούν να εγκαταληφθούν. Την ίδια στιγμή στρέφεται στην εξέταση όλων των επιλογών για καινούρια καράβια. Λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας που δεν είναι ανεξάντλητες και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι θα μείνει πλήρως ικανοποιημένος.
Το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει τόσο το ενδεχόμενο για μία τέταρτη φρεγάτα FDI, όσο και για τρεις νέες κορβέτες.
Ο Δένδιας
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην έναρξη του Συνεδρίου DEFEA Conference 2024, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Όπως είπε «εάν η χώρα δεν προμηθευτεί LCS – τις LCS που θέλει, διότι οι LCS προσφέρονται εμείς όμως θέλουμε συγκεκριμένες LCS που έχουν θεραπεύσει τα παιδικά τους προβλήματα – και εάν δεν μας παραχωρηθούν δωρεάν – επαναλαμβάνω δωρεάν – οι LCS οι οποίες θα έχουν θεραπεύσει τα προβλήματά τους, βεβαίως έχουμε δεύτερη και τρίτη λύση». Ο Δένδιας επί της ουσίας έδειξε να αποκλείει τις LCS αφού αυτές που ήταν επιλέξιμες από την Ελλάδα δεν δίνονται από τις ΗΠΑ, ενώ ακόμα και τα εξοπλιστικά που παραχωρούνται ως πλεονάζον αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ (EDA) έχουν κάποιο αντίτιμο.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Δένδιας είπε ότι «δεν έχουμε βάλει στο «ράφι» ούτε τη λογική της option προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra ούτε το ζήτημα των κορβετών. Είναι κι αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε».
Constellation
Επανήλθε δε στο θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα των Constellation. «Ένα πρόγραμμα μακράς πνοής, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ διότι εκεί δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής στην Ελλάδα, ναυπήγησης στην Ελλάδα, είναι και θέμα σχεδιασμού επί τη βάσει των αναγκών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», όπως ανέφερε.
Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο που μπορεί να γίνει στα ναυπηγεία.
Το πρόγραμμα των Constellation στηρίζουν εμφατικά και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που θεωρούν ότι θα είναι μία τομή για τη χώρα. Παραδέχονται ωστόσο ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξουν άλλες λύσεις, που να απαντούν στα γνωστά του Πολεμικού Ναυτικού.
Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες του και εξετάζει τις επιλογές που έχει μπροστά του. Αναμένοντας και τις αποφάσεις της πολιτική ηγεσίας. Σημειώνουν δε ότι μέχρι τις ανακοινώσεις και τις υπογραφές όλα είναι ανοιχτά. Και σε κάθε περίπτωση περιμένουν να δουν για να κρίνουν. Αφήνοντας ίσως και μία αιχμή σε εκκρεμότητα…
Το προσωπικό
Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ηγεσία και το θέμα του προσωπικού και της αντιμετώπισης του ζητήματος των παραιτήσεων. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, άλλωστε βάζει το θέμα πολύ ψηλά, σημειώνοντας ότι «ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το σημαντικότερο οπλικό σύστημα και ο μέγιστος πολλαπλασιαστής ισχύος».
Είναι σαφές ότι οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας όσον αφορά αυξήσεις στο μισθολογικό είναι πολύ περιορισμένες, ωστόσο η προσπάθεια πλέον εστιάζει στο να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα της κρίσης. Και αυτό επιδιώκεται κυρίως μέσα από την αύξηση των εισακτέων στις σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.
Με αρμόδια στελέχη να υπογραμμίζουν ότι τα κενά των παραιτήσεων δεν μπορούν να καλυφθούν με μαγικό ραβδί, αφού το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να «παραγγείλει» ένα μηχανικό για παράδειγμα, πρέπει να τον «φτιάξει».
Νέα συστήματα και Ουκρανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δένδιας στην DEFEA εκτός από το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού επαναβεβαίωσε την πρόθεση δημιουργίας «θόλου» anti-drone και αντιαεροπορικού «θόλου» και δυνατοτήτων εξελιγμένων και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Αναφέρομαι σε αυτόνομα οχήματα. Επίσης, σε μια νέα γενιά επικοινωνιών, διαδικτύωσης των συστημάτων μας. Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στις δυνατότητες του εγχώριου ανθρώπινου κεφαλαίου και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».
Ενώ ξεκαθάρισε όσον αφορά ενδεχόμενες παραχωρήσεις προς την Ουκρανία, «περί μονομερών ενεργειών, δηλαδή παραχώρησης συστήματος Patriot ή S-300», κάτι που όπως είπε «δεν πρόκειται να γίνει».