Πυραυλική επίθεση δέχθηκε πριν από λίγο φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων στα ανοιχτά της Υεμένης, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, ενώ οι Χούθι μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε ανακοίνωση σύμφωνα με υπηρεσίες ναυτικής ασφάλειας. Λόγω της θέσης στην παγκόσμια ναυτιλία, ελληνικά πλοία έχουν αποτελέσει στόχο των Χούθι αρκετές φορές.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης έως τώρα, αλλά είναι της Υεμένης έχουν πραγματοποιήσει εκστρατεία επιθέσεων κατά της ναυτιλίας που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Το Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών, το οποίο διοικείται από μια υπό δυτική ηγεσία ναυτική ομάδα κρούσης στην περιοχή, προσδιορίζει το πλοίο που αποτέλεσε στόχο της τελευταίας επίθεσης ως το υπό μαλτέζικη σημαία πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Yannis. Σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides», έχει αναφέρει πως τα πλοία της δεν επαρκούν και έχει ζητήσει ενισχύσεις για την διασφάλιση της ναυσιπλοΐας.

Η ασφαλιστική Ambrey υποθέτει τους λόγους της επίθεσης

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανέφερε στους Times of Israel ότι το πλοίο πιθανότατα αποτέλεσε στόχο «λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών συναλλαγών του εισηγμένου διαχειριστή του με το Ισραήλ» και ότι η απόπειρα επίθεσης στο Yannis σημειώθηκε 68 ναυτικά μίλια ανοικτά της ελεγχόμενης από τους αντάρτες πόλης-λιμάνι της Υεμένης Hodeida.

«Το πλοίο είχε υποστεί αυτό που περιέγραψε ως «πυραυλική επίθεση» στην τοποθεσία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές».

Η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, που διοικείται από το Βασιλικό Ναυτικό, αναφέρει ότι «ένας πύραυλος έπεσε στο νερό σε κοντινή απόσταση» από το πλοίο, προσθέτοντας ότι «το πλοίο και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλείς και προχωρούν προς το επόμενο λιμάνι προσέγγισης».





Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *