Η κλοπή οχημάτων στον Καναδά αρχίζει να μετατρέπεται σε πανδημία. Το πρόβλημα αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Τα υψηλά ποσοστά κλοπής αυτοκινήτων οδήγησαν την κυβέρνηση του Καναδά να συγκαλέσει εθνική σύνοδο κορυφής μεταξύ των διαφόρων φορέων και παραγόντων για να σταματήσει μια κλιμάκωση που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια. Είναι πλέον λαϊκή απαίτηση τα μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι πολίτες του Κεμπέκ είδαν μια εκπληκτική αύξηση 50% στις κλοπές αυτοκινήτων. Το Οντάριο από την πλευρά του σημείωσε άλμα 48,3%. Μια άλλη από τις πολυπληθέστερες πόλεις του Καναδά, το Τορόντο, είδε 9.600 οχήματα να εξαφανίζονται στη μητροπολιτική του περιοχή, σημειώνοντας μια τρομακτική αύξηση 300% από το 2015.

Η Αστυνομία και οι ασφαλιστές επεσήμαναν ότι κατά το 2022 είχαν κλαπεί αυτοκίνητα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο Καναδάς. Οι καναδικές ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν για σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων για τα πιο κλεμμένα μοντέλα. Δεν αποκλείουν να να μην χορηγηθεί ούτε στο ελάχιστο ασφάλιση σε ορισμένα οχήματα.

Πλέον, υπάρχουν περισσότερα κλεμμένα αυτοκίνητα στον Καναδά παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα καταλήγουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, από τη Νιγηρία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του Ισραήλ έως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε αυτές τις χώρες κάνουν την είσοδό τους σε παρτίδες κοντέινερ μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Οι αρχές αυτών των χωρών προορισμού, αφού δεν έχουν προηγούμενη καταγγελία, δέχονται ότι πρόκειται για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προς πώληση.

Είναι τέτοιο το πρόβλημα με τις κλοπές αυτοκινήτων σε καναδικό έδαφος που, εκτός από τις αρχές, μεγάλοι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν στενά το θέμα. Για το λόγο αυτό, το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News έστειλε ομάδα ρεπόρτερ στην Γκάνα. Μία από τις χώρες όπου τα συστήματα GPS των κλεμμένων αυτοκινήτων έστειλαν το σήμα τους.

Στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, δημοσιογράφοι εντόπισαν δεκάδες κλεμμένα οχήματα. Πολλά είχαν κατασχεθεί από τις αρχές, ενώ άλλα βρέθηκαν σε χώρους πώλησης αυτοκινήτων, σε χώρους στάθμευσης ή σε διαδικτυακές αγγελίες. Το περίεργο είναι ότι είχαν ακόμα καναδικές πινακίδες.

Αν και τα high-end οχήματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κόσμο του εγκλήματος, τα μοντέλα που, για παράδειγμα, φτάνουν στην Άκρα είναι λιγότερο λαμπερά. Οι πωλητές των οχημάτων εμπλέκονται στο εγκληματικό σχέδιο, όχι όμως και οι αγοραστές. Συνήθως πληρώνουν αγοραία αξία για αυτά τα αυτοκίνητα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στην Γκάνα όλα τα οχήματα εισάγονται από το εξωτερικό.

Τα αυτοκίνητα που κλέβουν περισσότερο οι εγκληματίες, είναι: Toyota Highlander, Lexus RX350, Honda CR-V και διάφορα μοντέλα Land Rover και Mercedes. Τα ΜΜΕ της χώρας τονίζουν ότι ο Καναδάς έχει μείνει πίσω στον αγώνα κατά της οργανωμένης κλοπής οχημάτων προς εξαγωγή.

Πλέον, υπάρχουν περισσότερα κλεμμένα αυτοκίνητα στον Καναδά παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σας προδίδει το μέγεθος αυτού του προβλήματος.

Oι πολίτες του Τορόντο τοποθετούν κολώνες στους δρόμους έξω από τα σπίτια τους για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητά τους από τους κλέφτες. Το παράδειγμά τους ακολουθούν κι άλλοι συμπατριώτες τους στον υπόλοιπο Καναδά.

«Όταν συγκρίνετε το 2020 με το 2023, είδαμε μια αύξηση 54% σε σχέση με την κλοπή αυτοκινήτων», είπαν οι Αρχές στην National Post. «Αυτό σημαίνει ότι κλάπηκαν 9.795 οχήματα το 2022 και 12.170 οχήματα το 2023. Από τις αρχές Μαρτίου, σε σύγκριση με πέρυσι, βλέπουμε μια αύξηση 114% με 1.495 αυτοκίνητα να έχουν ήδη κλαπεί το 2024», επεσήμανε η Αστυνομία του Τορόντο που έχει εξαπολύσει σαφάρι κατά των κλεφτών.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *