Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Ντουμπάι. Προκάλεσε χάος στους κατοίκους, καθώς το νερό εισήλθε στα ακριβά σπίτια και τα υπόγεια πάρκινγκ της πόλης, άφησε ορισμένα κτίρια χωρίς ρεύμα και οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες ακόμη και μια ημέρα αργότερα.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του αφού παρασύρθηκε από τις πλημμύρες στα βόρεια της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα National. Στο γειτονικό Ομάν, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, μετέδωσε το AP, επικαλούμενο ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, υποφέρει από «σημαντική αναστάτωση», ανέφερε την Τετάρτη στο X. Οι ηλεκτρονικοί πίνακες αναχωρήσεων έδειχναν κάποιες αφίξεις και αναχωρήσεις ως ακυρωμένες ή καθυστερημένες από τις 7 το απόγευμα τοπική ώρα. Η Emirates, η μεγαλύτερη διεθνής αεροπορική εταιρεία, δήλωσε ότι σταμάτησε όλα τα check-in για τους επιβάτες για την ημέρα.

Cars are stuck on a flooded road after a rainstorm hit Dubai, in Dubai, United Arab Emirates, April 17, 2024. REUTERS/Rula Rouhana

Σπορά νεφών

Οι έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την ερημική χώρα προήλθαν μετά από σπορά σύννεφων. Τα ΗΑΕ πραγματοποιούν επιχειρήσεις σποράς από το 2002 για να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφάλειας του νερού, αλλά η έλλειψη αποχέτευσης σε πολλές περιοχές μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες, μεταξύ άλλων και σε πόλεις όπως το Ντουμπάι που αποτελεί παγκόσμιο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο.

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας του κράτους του Κόλπου απέστειλε τουλάχιστον επτά αεροπλάνα σποράς από το αεροδρόμιο Αλ Αΐν μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την «εμφύτευση» χημικών ουσιών και μικροσκοπικών σωματιδίων – συχνά φυσικών αλάτων όπως το χλωριούχο κάλιο – στην ατμόσφαιρα για να προκαλέσει περισσότερη βροχή από τα σύννεφα.

FILE PHOTO: A general view from inside a bus of flydubai aircraft at Dubai International Airport, Dubai, United Arab Emirates November 17, 2023. REUTERS/Alexander Cornwell/File Photo

«Βροχές της καλοσύνης»

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να απειλεί με αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στα ΗΑΕ, το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Ντουμπάι χαρακτήρισε την Τρίτη τις νεροποντές «βροχές της καλοσύνης», παρά τα πλημμυρισμένα σπίτια και τις πισίνες που υπερχείλισαν.

Οι τελευταίες καταιγίδες ακολούθησαν τις έντονες βροχοπτώσεις νωρίτερα φέτος που είχαν επίσης προκαλέσει πλημμύρες και κυκλοφοριακά προβλήματα. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι παρέτεινε και πάλι την πολιτική της για εργασία από το σπίτι για τους υπαλλήλους, αυτή τη φορά μέχρι την Παρασκευή, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις καθαρισμού. Τα σχολεία έλαβαν επίσης οδηγίες να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο κόσμος βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστεί ενημερώσεις σχετικά με τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Ορισμένα βίντεο έδειχναν αυτοκίνητα να παρασύρονται από τους δρόμους, ένα έδειχνε την οροφή ενός καταστήματος να καταρρέει καθώς το νερό πλημμύριζε ένα από τα πιο δημοφιλή εμπορικά κέντρα του Ντουμπάι, ενώ ένα άλλο ισχυρίστηκε ότι έχει πλάνα από έναν δρόμο που κατέρρευσε κοντά στην ανατολική πόλη Αλ Αΐν.

Προβλήματα και σε άλλες χώρες του Κόλπου

Υπήρξαν κάποιες βροχοπτώσεις και αλλού στην περιοχή. Στο Νταμάμ στην ανατολική Σαουδική Αραβία σημειώθηκαν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις στη χώρα τις τελευταίες 48 ώρες. Το Ριάντ επλήγη από αμμοθύελλες και ανεμοθύελλες που σε κάποια φάση οδήγησαν σε σχεδόν μηδενική ορατότητα, αλλά κατά τα άλλα αντιμετώπισε ξηρές συνθήκες την Τρίτη.

Η ναυαρχίδα της Σαουδικής Αραβίας, η αεροπορική εταιρεία Saudia και η οικονομική αεροπορική εταιρεία Flynas απέσυραν δεκάδες πτήσεις, σύμφωνα με την FlightAware. Ορισμένες πτήσεις νωρίς την Τετάρτη από το κεντρικό αεροδρόμιο του Μπαχρέιν ακυρώθηκαν, αλλά οι αναχωρήσεις συνεχίστηκαν το πρωί, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Διεθνούς Αεροδρομίου του Μπαχρέιν. Το διεθνές αεροδρόμιο Χαμάντ του Κατάρ λειτουργούσε επίσης κανονικά.

Πηγή: ΟΤ



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *