Οι Λύκοι της Νύχτας είναι η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη λέσχη μοτοσικλετιστών στην Σοβιετική Ένωση με έτος ίδρυσης το 1989. Ιδρυτής και μακροχρόνιος αρχηγός της είναι ο Alexander Zaldostanov («Ο Χειρουργός»), που κατάγεται από το Kirovograd της σημερινής Ουκρανίας. Πλέον βρίσκεται σε λίστες κυρώσεων τουλάχιστον 5 χωρών ενώ έχει κατηγορηθεί και για εμπλοκή στις εκλογές της Βοσνίας υπέρ των Σέρβων.

Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους, οι «Λύκοι της Νύχτας» θεωρούνταν μια κλασσική ομάδα μοτοσικλετιστών: έτρεχαν στους δρόμους της Μόσχας με μηχανές μεγάλου κυβισμού ως easy riders, ασχολούνταν με «επιχειρηματικές δραστηριότητες» – συνήθως βιτρίνα για άλλες δουλειές και παρείχαν ασφάλεια για ροκ συναυλίες, όπου η παρουσία τους διασφάλιζε πολλά περισσότερα από την ίδια την αστυνομία.

Όμως με την ανάληψη της εξουσίας από τον Πούτιν, η στάση και ο χαρακτήρας της λέσχης άλλαξαν. Οι Λύκοι άρχισαν να αναφέρονται στους εαυτούς τους όχι ως απλοί μοτοσικλετιστές ή Motorcycle Club – MC, αλλά ως «Ρώσοι μοτοσικλετιστές» (ο Ζαλντοστάνοφ καταχώρησε τη ΜΚΟ με αυτό το όνομα το 1995 όπως αναφέρει ο Insider). Στην κεντρική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας των Night Wolves, αυτή η μεταμόρφωση περιγράφεται ως εξής: «Αν και η λέσχη έφερε αναμφίβολα ένα επαναστατικό πνεύμα, ήταν πάντα ριζωμένη στις ορθόδοξες παραδόσεις και στην ιστορία της πατρίδας της».

O Βλάντιμιρ Πούτιν δεν χάνει ευκαιρία να κάνεις τις βόλτες του με τους Λύκους της Νύχτας.

Η Λέσχη του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο θεώρησε ότι οι εθνικιστικές, ρατσιστικές και πατριαρχικές αξίες των Λύκων, σε συνδυασμό με τις στενές τους σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ήταν αρκετά επωφελείς. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο σύλλογος συμμετείχε ενεργά σε εθνικιστικές εκδηλώσεις, δημιουργώντας δεσμούς με αυτοαποκαλούμενους πατριώτες πολιτικούς, κινήματα και καλλιτέχνες (συμπεριλαμβανομένου του Καντίροφ). Συντονίζουν τις ενέργειές τους, όπως η έναρξη της σεζόν των μοτοσικλετών, και τις ευθυγραμμίζουν με το ορθόδοξο ημερολόγιο, ενώ παράλληλα συνεργάζονται στενά με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Χειρούργος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, διαφημίζει την σχέση του με τον Πούτιν. Μάλιστα ζητούσε και μερίδιο από την δόξα για την επίθεση στην Κριμαία. Χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Telegraph είχε δηλώσει πως «Κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης με τον Πούτιν, αφηγούμουν ιστορίες για τη Σεβαστούπολη. Του παρουσίαζα επιστολές, φωτογραφίες από την περιοχή και ημερολόγια με ρωσικά πολεμικά πλοία».

Ενδεικτικό της σχέσης με την επίσημη πολιτεία είναι πως τον Αύγουστο του 2021, η σημαία των Λύκων της Νύχτας, μεταφέρθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Από την τροχιά της Γης, οι κοσμοναύτες της Roscosmos Oleg Novitsky και Pyotr Dubov γύρισαν ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ειδικά για τους Λύκους.

Ξεκίνησαν ως κλαμπ, σύντομα μετατράπηκαν σε συμμορία εθνικιστών και ο δρόμος στρώθηκε ώστε να γίνουν στρατιώτες του Πούτιν.

Δεν είναι απλοί μηχανόβιοι, είναι στρατιώτες

Από την πρώτη επιχείρηση της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος το 2014, τα μέλη της λέσχης μοτοσικλετιστών έγιναν από τους πρώτους εθελοντές στην πολιτοφυλακή του Ντονμπάς. Συμμετείχαν στην κατάληψη του Λουχάνσκ και πολέμησαν στις μάχες για το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, το Χρασκέβα, τη Νοβοσβιτλίβκα και το Ντεμπάλτσεβε. Ήταν αυτοί που έχτισαν τα πρώτα οδοφράγματα στο Λουχάνσκ και παρείχαν ασφάλεια στους δρόμους της Σεβαστούπολης και του Λουχάνσκ. Το ίδιο και στην Κριμαία, όπου έκαναν και επιστράτευση από τους χιλιάδες ρωσικής καταγωγής πολίτες.

Ένα χρόνο νωρίτερα, υπό το σύμβολο του ρωσικού κόσμου, οι Νυχτερινοί Λύκοι συνόδευσαν ένα αντίγραφο της καμπάνας του Τσάρου κατά τη μεταφορά του στη Σεβαστούπολη. Την 1η Μαρτίου και την 6η Απριλίου 2014, μέλη των Λύκων – το παράρτημα του Κιέβου συμμετείχαν από την πλευρά των αυτονομιστών στην καταστολή των υποστηρικτών του φιλοευρωπαϊκού έως ακροδεξιού και νεοναζιστικού κινήματος του Euromaidan και στην εισβολή στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο. Τα μέλη των ρωσικών παραρτημάτων των Λύκων της Νύχτας πολεμούν κατά της Ουκρανίας από το 2014 ως μέρος της ρωσο-σερβικής εθελοντικής ταξιαρχίας με την ονομασία «Volk». Δηλαδή Λύκος.

Στο έγγραφο που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστηρίζεται ότι ο Ζαλντοστάνοφ συντόνισε προσωπικά τις επιχειρήσεις για την κατάσχεση όπλων από τον ουκρανικό στρατό στην Κριμαία κατά την κατάληψη του αρχηγείου των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων τον Μάρτιο του 2014 και ότι οι «Λύκοι της Νύχτας» ήταν μέρος των δυνάμεων αυτοάμυνας της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014.

Oι «15 Λύκοι της Νύχτας» στην Ουκρανία με το δερμάτινο γιλέκο ακόμα και πάνω από τα χακί.

Οι Λύκοι στον πρόσφατο πόλεμο της Ουκρανίας

Τον Οκτώβριο του 2022, οι Λύκοι δημιούργησαν μια ξεχωριστή διμοιρία εντός του κλαμπ, αποτελούμενη από εθελοντές της λέσχης μοτοσικλετιστών «Night Wolves Fifteen» ή Δεκαπέντε Νυχτερινοί Λύκοι. Αρχικά, ξεκίνησε ως μια μικρή διμοιρία υπό τη διοίκηση του μοτοσικλετιστή Andrey Mishchenko, με το παρατσούκλι Hollywood, προέδρου του παραρτήματος Khimki των Night Wolves.

Ωστόσο, η «Δεκαπέντε» μετατράπηκε γρήγορα σε έναν λόχο 50 ατόμων, εξοπλισμένων με «γουρούνες» και τζιπ με κύριο σημείο δράσης την Αντβιίβκα. Μετά από μια εκπαίδευση δύο εβδομάδων με την κύρια ταξιαρχία, τα μέλη των Night Wolves συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους προήλθε από την Ροσκόσμος, την υπηρεσία Διαστήματος της Ρωσίας.

Η Roscosmos ήταν υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση και την παροχή υποστήριξης στη διμοιρία. Η κρατική εταιρεία προμήθευσε τους «Λύκους της Νύχτας» με αυτόνομες γεννήτριες ντίζελ, στρατιωτικές σκηνές, αλυσοπρίονα, στολές, ιατρικές προμήθειες, 50 κέβλαρ και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό. Επιπλέον, η βοήθεια παραδόθηκε μέσω των προσπαθειών της Roscosmos. Πίσω από το τιμόνι του οχήματος παράδοσης βρισκόταν ο Artem, ένας μοτοσικλετιστής από το παράρτημα των «Λύκων της Νύχτας» στο Krasnogorsk, ο οποίος εργάζεται επίσης ως μηχανικός στην επιχείρηση Zvezdny της Roscosmos.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *